youtube/CNN
Foto: Ilustracija

Američki obaveštajci za dva bombaška napada na kabulskom aerodromu optužuju Islamsku državu u avganistanskoj provinciji Korasan. Ta grupa izvršila je nekoliko najmonstruoznijih napada u Avganistanu poslednjih godina, uključujući i ubistvo šiitskih porodilja u Kabulu. Navodno, ova podružnica Islamske države održava veze sa mrežom Hakani, koja je deo talibanske vlasti.

Podružnica Islamske države u avganistanskoj provinciji Korasan nastala je nekoliko meseci pošto je Abu Bakr el Bagdadi proglasio islamski kalifat u Iraku i Siriji 2014. godine.

– Obrijane tirane smenili su bradati… Borci kalifata spremni su za novu fazu bitke za sveti džihad, uz pomoć svemoćnog Alaha. To će biti pobeda – navela je Islamska država Korasana pošto su talibani preuzeli kontrolu nad većim delom Avganistana.

Na početku, tu grupu činili su bivši talibani koji su se zakleli na vernost El Bagdadiju, koji ih je naredne godine priznao kao deo Islamske države.

Ujedinjene nacije su nekoliko meseci kasnije izvestile da je ta grupa organizovala ćelije u Pakistanu i diljem Avganistana, uključujući i Kabul.

U izveštaju koji je Savet bezbednosti UN objavio prošlog meseca, podružnica Islamske države u Korasanu broji nekoliko hiljada boraca, mada se u dokumentu navodi da je svega oko 500 aktivnih boraca.

Ta grupa je preuzela odgovornost za seriju napada prethodnih meseci, uključujući masakre civila u džamijama, hramovima i bolnicama u Avganistanu i Pakistanu.

Prošle godine, ubice Islamske države Korasana izvele su jedan od najmonstruoznijih napada, kada su u šiitskoj četvrti u Kabulu u porodilištu ubili 16 porodilja.

Uprkos tim napadima, pripadnici ove grupe nisu uspevali da zadrže kontrolu nad značajnijim teritorijama, mahom zbog snažnih napada talibana, ali i američkih snaga.

Islamska država Korasana je, posle sporazuma talibana i SAD, proglasila talibanske lidere “izdajnicima džihada” i zaklela se na nastavak borbi.

Ujedinjene nacije su, istovremeno, upozorile da je u Avganistan poslednjih meseci stiglo između 8.000 i 10.000 stranih boraca, mahom sa Severnog Kavkaza, iz Pakistana i kineske provincije Siđijang, kao i da se samo mali broj pridošlica priključio Islamskoj državi.

Snaga Islamske države u Avganistanu porasla je u izvesnoj meri pošto je na čelo te organizacije postavljen Šahab el Mudžahir, koji od tada pokušava da regrutuje borce iz redova talibana i mreže Hakani.

El Mudžahir je, pre dolaska na čelo Islamske države, bio deo mreže Hakani, pa američki obaveštajci pretpostavljaju da te dve organizacije održavaju vezu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here