commons.wikimedia/Lumen roma
Narodna banka Srbije

Moratorijum od 90 dana na otplatu kredita ističe sledeće nedelje pa će u utorak 30. juna, odnosno, sredu 1. jula, većina klijenata banaka morati da počne sa isplatom privremeno odloženih rata.

Međutim, svaki klijent banke može sa svojim bankarom da razgovara o eventualnom daljem odlaganju svojih obaveza a zatim, banka može ako proceni da je dobro za nju i klijenta, da dodatno produži moratorijum.

Jedan broj klijenata banaka koji su u početku prihvatili zastoj u otplati, u međuvremenu, i pre isteka 90 dana, već su počeli sa redovnom isplatom rata.

Obzirom da je reč o različitim uslugama banaka, od kredita do dozvoljenog prekoračenja platnog računa, i da u Srbiji ima 26 banaka, čiji klijenti su fizička i pravna lica, ni početak vraćanja novca nije isti kod svih banaka i za sve klijente.

Moratorijum uveden propisom Narodne banke Srbije podrazumeva zastoj u otplati obaveza u trajanju od 90 dana, što po pravilu obuhvata tri mesečne rate dužnika.

Za sada nema zvanične potvrde da će biti produžetaka moratorijuma od strane regulatora.

Iz NBS podsećaju da su banke u skladu sa Odlukom o privremenim merama za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema imale na raspolaganju regulatornu mogućnost da, pored moratorijuma kao obavezne olakšice, ponude klijentu i druge olakšice u vezi sa otplatom obaveza, poput dužeg trajanja zastoja.

Iz NBS poručuju da je konkretna mera moratorijuma, uključujući i njeno trajanje, pažljivo odmerena sa aspekta potencijalnih poteškoća sa kojima se građani i privreda mogu suočiti u izmirivanju svojih obaveza, kao i sa aspekta potrebe očuvanja finansijske stabilnosti.

“Uz niz drugih mera i aktivnosti preduzetih od strane Narodne banke Srbije i Vlade Republike Srbije, opravdano se očekuje da propisani zastoj u otplati obaveza na način na koji je propisan, olakša posledice krize izazvane virusom”, kažu u Centralnoj banci.

Banke će svaka naspram svoje poslovne politike pomno pratiti dešavanja i izlaziti pojedinačno u susret klijentima za koje procene da je potrebno, rekao je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

Banke proteklih dana obaveštavaju klijente o tačnim datumima kada bi trebali da nastave sa vraćanjem svojih dugova.

Na sajtu jedne od najvećih banaka u Srbiji, navodi se, na primer, da 29. juna 2020. prestaju olakšice za kredite i faktoring, 30. juna za dozvoljeno prekoračenje platnog računa, za kreditne kartice i vanbilansne plasmane.

Za klijente koji su prihvatili moratorijum (zastoj u otplati obaveza) nastavak u otplati obaveza po kreditima primenjuje se počev od 30. juna 2020. godine, u zavisnosti od datuma dospeća obaveze iz inicijalnog plana otplate.

Na primer, navodi ova banka, ako je klijent prema planu otplate imao dospeće obaveza 15. aprila, njegova prva obaveza nakon moratorijuma dospeva 15. jula 2020, ako je klijent prema planu otplate imao dospeće obaveza 30. marta, njegova prva obaveza nakon moratorijuma dospeva 30. juna.

Takođe, ako je klijent imao dospele nenaplaćene obaveze pre 21. marta ove godine, iste banka u celosti smatra dospelim na dan 30. juna.

Za klijente koji su prihvatili moratorijum na dozvoljeno prekoračenje platnog računa, naplata obračunate kamate za mart i redovne kamate za jun biće izvršena za fizička lica 30. juna, odnosno za firme 1. jula.

Kada je reč o naplati obračunate kamate za april i redovne kamate za jul biće izvršena za fizička lica 31. jula, odnosno za pravna lica 1. avgusta ove godine…

U utorak 30. juna, kod ove banke, prestaje moratorijum u otplati dugovanja po kreditnim platnim karticama.

Za Mastercard i VISA kreditne kartice prva obaveza nakon moratorijuma biće, na primer, obračunata 30. juna i dospeva za plaćanje 10. jula.

Takođe, kod iste banke, za American Express kreditne kartice prva obaveza nakon moratorijuma biće obračunata 30. juna, a dospeva za plaćanje 15. jula…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here