pixabay.com
Foto: Ilustracija

Socijalni partneri trebalo bi od početka naredne nedelje da počnu konkretnije pregovore o visini minimalca za narednu godinu, a u sredu, 19. avgusta biće održan kolegijum Socijalno-ekonomskog saveta čija će jedna od tema biti upravo minimalna cena rada, rekao je predsedavajući SES-a i predsednik UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković.

On je dodao da je ovog puta odgovornost sindikata i poslodavca veća imajući u vidu kontekst celokupne situacije – da je vlada u tehničkom mandatu i da su ekonomske okolnosti veoma složene zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Podseća da je zakonski rok za donošenje odluke o visini minimalca u 2021. godini 15. septembar i da ako se socijalni partneri oko toga ne dogovore u predviđenom roku, konačnu odluku donosi Vlada Srbije.

– Vlada još nije formirana, situacija je komplikovana i samim tim traži veću pregovaračku discipilnu i sklonost ka dijalogu – kaže Stojiljković.

On navodi da će se sa punom pažnjom početi pregovori i da je neohodno da se minimalac poveća kako bi, ako ne ove, onda sledeće godine dostigao visinu minimalne potrošačke korpe u Srbiji.

– Trebalo bi, međutim razumeti i zahteve poslodavaca za umanjenje troškova poslovanja jer njima sada naročito nije jednostavno imajući u vidu sve ekonomske okolnosti – rekao je Stojiljković.

Sindikati su stava da treba izjednačiti minimalnu cenu rada sa minimalnom potrošackom korpom koja iznosi 37.500 dinara, dok je svega 15 odsto poslodavaca, koji su učestvovali u istraživanju Unije poslodavaca Srbije, spremno da prihvati povećanje.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije prošle nedelje su rekli da neće pristati na to da minimalac u narednoj godini bude ispod iznosa minimalne potrošačke korpe.

– Sa tim predlogom ćemo nastupiti u ovogodišnjim pregovorima, iako neće biti lako usaglasiti očekivanja – rekao je potpredsednik SSSS Duško Vuković.

Poslednje istraživanje Unije poslodavaca Srbije pokazalo je da se čak 85 odsto privrednika protivi povećanju minimalne cene rada u idućoj godini, dok je svega 15 odsto spremno da prihvati povećanje, ali uz značajno smanjenje troškova poslovanja preduzeća.

Unija je istraživanje sprovela krajem jula, a takav stav privrede bitno se razlikuje u odnosu na prošlu godinu, kada je za 46 odsto anketiranih povećanje minimalca bilo prihvatlijvo.

Ta razllika je kako objašnjavaju, rezultat pogoršanih uslova poslovanja zbog krize izazvane pandemijom Covid-19.

Rešenje ovakve situacije poslodavci vide u umanjenju troškova poslovanja, kroz proporcionalno umanjenje poreza i doprinosa, povećanje neoporezivog dela zarade i smanjenje fiskalnih i parafiskalnih nameta.

Na taj način moguć je održivi rast zarada u privatnom sektoru, koji ne bi išao na teret preduzeća i uz umanjenje njihove konkurentnosti, ističu.

Od 1. januara ove godine cena rada u Srbiji iznosi 30.022 dinara, odnosno 172,54 dinara (neto) po radnom satu, što je za 11, 1 odsto više nego što je minimalac iznosio u 2019. godini (27.022 dinara).

Procenjuje se da oko 350.000 radnika u Srbiji prima minimalac.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime