EPA/Christian Bruna

Austrija se, odmah posle katoličkog Božića, ponovo zaključava, treći put u ovoj godini, a ta mera biće na snazi do 24. januara, s tim što će nedelju dana ranije, oni koji budu pristali dobrovoljno da se testiraju, moći da prekinu “izolaciju”.

Kancelar Sebastijan Kurc saopštio je da će oni, koji se budu odazvali pozivu za masovno testiranje 16. i 17. januara, moći da vode “normalan” život od 18. januara, a oni koji to ne budu učinili ostaće “zaključani” još nedelju dana.

Kurc je, na konferenciji za štampu, rekao da je vlada usaglasila plan za vreme posle Božića.

On je ukazao da su mere prethodnih nedelja delovale i da sada Austrija ima niže brojeve novoobolelih od svih susednih zemalja.

– Na osnovu tih rezultata omogućeno nam je da obavimo božićnu trgovinu, koja je važna za našu privredu, ali i da proslavimo Božić na dostojanstven način – rekao je Kurc.

On je dodao da je odlučeno da se od 26. decembra ponovo pooštre mere, kako bi se brojke dodatno smanjile.

Ponovo se zatvaraju prodavnice, izuzev one namirnica i dnevnih potrepština, a obustavlja se rad i uslužnih delatnosti, kao što su frizeri, kozmetičari i drugi. Škole će, posle raspusta, koji se završava 7. januara, do 15 .januara preći na onlajn nastavu.

Pored toga vraća se celodnevni policijski čas, što znači da će građani moći iz kuće samo ako idu u kupovinu, kod lekara, da pomažu drugima, na posao i u šetnje zbog psihičkog i fizičkog stanja.

Ove godine neće biti nikakve proslave Nove godine, ni vatrometa.

Karantin do 18. januara

Austrija namerava da do 18 .januara produži restriktivni režim za ulazak u zemlju, koji predviđa obavezan desetodnevni karantin za sve koji dolaze iz rizičnih zemalja. Režim, koji je na granicama stupio na snagu od subote, a čije sprovođenje nadgleda austrijska policija potpomognuta sa 2.000 vojnika, trebalo je, prema prvim najavama da bude na snazi do 10. januara.

S obzirom da je uvedeno treće zaključavanje, doneta je i odluka da se produži restriktivni režim za ulazak u zemlju. Svako ko dolazi iz zemalja za koje važi upozorenje za putovanje, a na toj listi su sve države Zapadnog Balkana, mora u desetodnevni karantin. Taj karantin se može prekinuti najranije posle pet dana izolacije negativnim rezultatom koji se obavlja o sopstvenom trošku.