Lična arhiva
PRED UTOVAR: Herbert Štarmuler među kutijama sa knjigama

Nedavno je u Beograd iz Austrije stiglo 30.000 knjiga. Organizator pošiljke je Herbert Štarmuler, ugledni austrijski knjižar i novinar.

– To je zasigurno jedna od najvećih donacija knjiga koja je ikada iz Evrope krenula ka Srbiji – kaže Viktor Lazić, predsednik Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat, kojem je upućen ovaj dragocen i grandiozan poklon. Šleper sa čak 15 tona knjiga istovaren je pre nekoliko dana u procesnom odeljenju ovog udruženja.

– Poklonjena nam je izvanredna literatura – uzbuđeno govori Lazić i nastavlja: – Tu su hiljade monografija o narodima i kulturama iz celog sveta. Tu su hiljade knjiga najbolje svetske beletristike, hiljade tomova knjiga istorijske i filozofske tematike. Ovakve donacije dobijaju se jednom u 100 godina, a mi je dobijamo dva puta u dve godine. Pre tačno godinu dana Herbet nam je poslao nešto više od 20.000 bibliografskih jedinica.

Herbert Štarmuler je prvi put posetio Adligat 2016. godine. Od tada je za austrijske medije napisao niz zapaženih reportaža o srpskom udruženju knjigoljubaca. To mu nije bilo dovoljno, pa je započeo da svake godine organizuje okupljanja bečkih antikvara, bibliofila, izdavača i pisaca. Na tim skupovima govori se o Adligatu i Muzeju knjige i putovanja i Muzeju srpske književnosti koji su otvoreni u Beogradu na osnovu privatne inicijative grupe knjigoljubaca predvođenih porodicom Lazić, koja se već devet generacija bavi sakupljanjem knjiga.

Mesecima pre predavanja Herbert preko svoje mreže prijatelja postavlja oglase i informacije širom Beča o Adligatu i mogućnosti da se u Beogradu “na jednom od najboljih mesta na svetu za knjigu i pisanu reč”, kako kaže Herbert, “udome i Vaše knjige”.

Viktor Lazić kaže da je ove godine on trebalo da održi predavanje o Adligatu u Beču, ali su ga okolnosti u tome sprečile.

– Trebalo je da govorim o tome kako su porodični snovi i tradicija pretočeni u instituciju, šta smo sve do sada ostvarili i koji su nam planovi. Međutim, vremenske prilike su bile jače od moje i Herbertove želje i zajedničkih planova. Za Beč je trebalo da krenem iz Rejkjavika, gde sam prethodno dogovarao saradnju sa islandskim institucijama.

Neverovatna oluja držala me je, zajedno sa jednom donacijom knjiga za Adligat i stotinama drugih putnika, dva dana zarobljenog u blizini aerodroma Keblavik. Profesorsku palicu je zato u Beču preuzeo lično Herbert i sa velikom ljubavlju i razumevanjem objašnjavao Austrijancima rad i principe našeg udruženja, a rezultat je upravo ovaj šleper znanja koji je sada u Beogradu – govori Viktor Lazić.

Petar Jovanović, stručni saradnik u Adligatu, kaže da će za ove knjige biti potrebno oko dva kilometra polica.

– Trideset hiljada knjiga stiglo je u Beograd spakovano u 500 kutija. Njihova obrada će trajati najmanje godinu dana. Deo knjiga ćemo svakako proslediti i drugim bibliotekama širom Srbije – kaže Jovanović.

Pored ovogodišnje donacije, i prošlogodišnjih 20.000 knjiga namenjene su fondu strane knjige Udruženja Adligat u kojem se već nalazi više od 700.000 knjiga na stranim jezicima. Biće to jedan od najkvalitetnijih fondova strane literature u ovom delu Evrope, na koji Srbija već može da bude ponosna.

Jedinstvena kolekcija

Gorica Lazić, jedan od osnivača Adligata, istakla je da je ovo jedinstvena kolekcija knjiga.

– Devedeset odsto ovih knjiga ne može se naći ni u jednoj biblioteci jugoistočne Evrope. Ovom donacijom se značajno ojačava i pozicija Beograda na međunarodnoj sceni kao nezaobilaznog naučnog i kulturnog centra regiona, pa i sveta. Dugujemo naročitu zahvalnost Fondaciji Mare i Holgera Kasensa iz Hamburga.

Ova ugledna fondacija pokrila je troškove prevoza knjiga do Srbije, što je bio najveći pojedinačni trošak u celom projektu. Zahvalnost dugujemo ne samo Herbertu, već i celom njegovom timu i pojedincima koji su priskočili u pomoć kada je bilo najteže. Tu se ističu naš članovi i volonteri Igor Feršiši i Tanja Kolar. Trebalo bi napomenuti da je ovoj donaciji pridruženo i 2.000 knjiga koje su u Beč poslate iz Slovenije zahvaljujući našoj članici Sanji Dvorančić. Radi se o donacijama Mesne knjižnice Izole i Srpske biblioteke “Mihajlo Pupin” iz Ljubljane – navodi Gorica Lazić.

Pakovanje trajalo dva dana

Igor Feršiši, volonter i član Adligata, koji je otišao za Beč kako bi sa Lazićem pripremio donaciju za Beograd, zadivljen je količinom materijala.

– Bio je veliki podvig i spakovati knjige u kutije. A tek utovariti na kamion… Dva dana smo knjige samo pakovali, po 15 sati dnevno – rekao je Feršiši.

Retka izdanja

Adligat je udruženje građana koje se bavi unapređenjem srpske kulture, umetnosti i međunarodne saradnje. U okviru njega nalazi se jedinstveni Muzej knjige i putovanja u kome se mogu pronaći raznolika književna izdanja stara i nekoliko stotina godina. “Vesti” su svojevremeno pisale o neobičnoj književnoj ustanovi kojoj su svoje biblioteke zaveštali mnogi značajni Srbi.