B. Miličić
UZ "BIBLIJSKI KOD 21": Milan Džunić, Toma Branković, Mira Ranđić i Aleksandar Moravčević

Posle dvogodišnje pauze kolektivnim i samostalnim izložbama svojih članova, tri umetnička udruženja iz Tiršenrojta, Vajdena i Valdsasena gradića u Bavarskoj prema granici sa Češkom, najavljuju bogato umetničko leto.

Član sva tri umetnička udruženja je naš zemljak Toma Branković koji je kao i ostale kolege umetnici, jedva dočekao vreme da se predstavi publici svojim ostvarenjima. Tako je u Vajdenu tek završena kolektivna izložba na kojoj je radove predstavilo 35 umetnika. Zajedno sa njima nastupilo je i nekoliko kolega iz susedne Češke s kojima sarađuju već duže vreme. U školskoj dvorani gde se tradicionalno održava izložba na otvaranju je bio i gradonačelnik ovog Lotar Hojer a publika je imala priliku da uživa u zaista bogatom stvaralaštvu članova udruženja iz Vajdena. U grupi umetnika iz Vajdena je i Melita Todorović, koja je prema rečima Tome Brankovića, umetnost završila u Beogradu, bavi se slikarstvom i vajarstvom, a vrlo je uvažena u ovoj nemačkoj sredini i kulturnim krugovima.

Zanimljivo je da su na otvaranje izložbe došli naši ljudi iz Vajdena i susednih gradova, između ostalih dr Milan Džunić, Aleksandar Moravčević i Mira Ranđić.

Branković je na ovoj izložbi predstavio sliku velikog formata 1,2×1,2 metra koja ima zanimljiv sadržaj i motive.

– Slika se zove “Biblijski kod 21”, a u je stvari moj pogled na to gde se savremena civilizacija nalazi i u kom pravcu se kreće. Moja slika je izazvala primetno zanimanje posetilaca jer ima dva pola koja predstavljaju, simbolično izraženo, dobro i zlo. Ja sam po životnoj orijentaciji optimista i zato verujem da će, uprkos svim izazovima, pobediti dobro i da će naša civilizacija uz patnje, ali i neophodno strpljenje nastaviti u pravcu spasenja. Na strani dobra predstavio sam četiri lika: Isusa, Nikolu Teslu, Novaka Đokovića i dr Branimira Nestorovića, a na suprotnoj strani su Lucifer, Korona, engleska kraljica Elizabeta i Bil Gejts – pojašnjava sadržaj svoje slike, koja će uskoro dobiti i “nastavak” u novim radovima iz istog ciklusa.

Posetioci na otvaranju izložbe u Vajdenu

Oduševljenje u Valdsasenu

Pored izložbe u Vajdenu, u toku je i izložba umetničkog udruženja iz Valdsasena koja u Kulturnom centru traje do početka jula, a Toma Branković je izložio tri svoje slike. To je prva izložba u Valdsasenu posle dve godine pauze zbog pandemije virusa korona i prema rečima Tome Brankovića, ljubitelji umetnosti, ali i drugi građani s velikim oduševljenjem su doživeli ovaj kulturni događaj.

Nastavak u Tiršenrojtu

Kao da su i članovi umetnička udruženja s nestrpljenjem čekali vreme ponovne normalizacije života pa su već u toku dogovori o kolektivnoj izložbi i u Tiršenrojtu. U tamošnjem muzeju sa ostalim članovima udruženja svoja dela predstaviće posetiocima i Toma Branković, koji kaže da će njegove slike biti nastavak “priče” iz ciklusa “Biblijski kod 21”.