Lična arhiva
UKRASILI ZIDINE: Toma Branković (peti zdesna) dobio i poklon

Članovi dva umetnička udruženja iz Tiršenrojta i Vajdena u bavarskom okrugu Oberpfalc nedavno su pripremili dve interesantne izložbe kojima su izašli iz svojih ateljea i prostora za stvaranje. Oni su posle dugo vremena, pred publiku koja se u uslovima pandemije virusa korona uželela kulturnih događaja, izašli sa najnovijim umetničkim ostvarenjima. U oba ova udruženja aktivan član je i Toma Branković iz Šenkirha kod Vajdena, a njegova dela su se našla na obe izložbe.

Velikom izložbom na otvorenom Umetničko udruženje Tiršenrojt (UUT) izašlo je pred sugrađane, ali i posetioce ovog lepog gradića nadomak granice sa Češkom. Reč je o delima 12 članova ovog udruženja koji su platnima velikog formata (1,5×1,5 metara) ukrasili zid gradske tvrđave Fronfest. Ideju za ovu izložbu na otvorenom prostoru dao je upravo Toma Branković (74) a odmah su je prihvatili gradonačelnik Tiršenrojta Franc Štal i Petra Šiker, predsednica UUT.

Peter Gold i Petra Šiker

– Prošle godine sam bio učesnik međunarodne slikarske izložbe koja je organizovana u češkom gradu Plzenu i Šenzeu u Bavarskoj. Veliki broj umetnika iz više država je svoja dela izlagao na otvorenom prostoru u uslovima epidemije korone, a moto te izložbe postavljene na zidinama gradske tvrđave bio je “Više boje na ulicama”. Još dok je trajala izložba u Plzenu, pomislio sam da bi to bila dobra prilika i za Tiršenrojt koji takođe ima slične uslove u tvrđavi Fronfest- priča za “Vesti” Branković.

Ideju je predstavio gradonačelniku Francu Štalui Petri Šiker predsednici UUT. Njima se predlog svideo i krenuli su u dogovore, pripreme i realizaciju.

– Na osnovu svega što se moglo čuti na otvaranju izložbe, to je pun pogodak, ali i svojevrsna premijera za umetnike i grad Tiršenrojt. Već je rečeno da će izložba na zidu Fronfesta ući u katalog zanimljivih lokacija u gradu koje će biti unesene u turistički vodič ovog leta – dodaje naš sagovornik.

Branković ističe da je rad na slikama velikog formata bio izazov za većinu od 12 umetnika, ali je iskustvo našeg zemljaka doprinelo da se uspešno realizuje njegova zamisao. Na to su ukazali na otvaranju izložbe zamenik gradonačelnika Tiršenrojta Peter Gold, ali i umetnici i mediji. Pred prisutnima na otvaranju izložbe koja umetnost dovodi na ulice grada, idejnom tvorcu Tomi Brankoviću i Petri Šiker uručeni su prigodni pokloni uz iskren aplauz za sve što su učinili da Tiršenrojt lepše izgleda i bude interesantan turistima ovog leta.

Stotinu umetnika o Africi

Tomima slika o “crnom” kontinentu

Kada je reč o izlasku umetnika iz ateljea i prostora u kome su dosta dugo bili zatvoreni, treba pomenuti da je u Vajdenu u amfiteatru realne škole krajem maja organizovana izložba slika, skulptura, instalacija i drugih oblika umetničkog izraza članova Umetničkog udruženja Oberpfalc. Tematska izložba o Africi okupila je 97 umetnika koji su za ovu priliku pripremili više od stotinu radova. Pored slika, crteža, kipova i instalacija bilo je tu i drugih oblika umetničkog izraza koji predstavljaju impresije o Africi, njenim stanovnicima, životinjama i prirodi. Posetioci ove izložbe mogli su da uživaju u umetničkim viđenjima Afrike nekad i danas, počev od teme ropstva, pa do bogate prirode i životinjskog sveta do afričkih stanovnika. Na ovoj izložbi Toma Branković je slikom žirafe predstavio bogati i ranovrsni kolorit “crnog” kontinenta.

Sviranje violine učio od Aleksandra Šišića

Učio od najboljih

PRE SLIKARSTVA BAVIO SE MUZIKOM: Toma član armijskog orkestra

Rođen je u Obrenovcu a veći deo života u Jugoslaviji proveo je u Beogradu iz koga je 1974. godine otišao u Nemačku. Bavio se muzikom, a kao član KUD “Vukica Mitrović” nastupao je kao pevač i svirač na duvačkim instrumentima. Kod čuvenog Aleksandra Šišića učio je sviranje violine, a jedno vreme svirao je u orkestru sa Ljubišom Pavkovićem. Za vreme služenja JNA svirao je u armijskom orkestru zajedno sa harmonikašem Ratomirom Petkovićem, a sa njima je bio i pevač Raša Pavlović. Već sa 14 godina posle prve izložbe radova, grupa umetnika ga je primetila kao talentovanog za likovnu umetnost i počela ga usmeravati u svet slikarstva, pa je jedno vreme u toj grupi bio i Milić od Mačve.