Printscreen
Sloba Đurković

Pevač Slobodan Sloba Đurković, koji je iz anonimnosti izašao 2013. godine tokom takmičenja „Zvezde Granda“, svoju karijeru traženog radnog pevača gradio je bez prisustva medija pevajući isključivo muziku inspirisanu tradicionalnim zvukom.

Situacija sa koronom prvo je pogodila pevače koji pevaju na svadbama, privatnim veseljima i restoranima, a među njima našao se i Sloba, koji je u jednom trenutku zbog finansijske situacije radikalno promenio posao i mikrofon zamenio fizikalijom na građevini u Minhenu.

Pevač sa ponosom opisuje ovaj period svog života koji je obeležio njegovu 2020. godinu.

– Kada su proglasili vanredno stanje zbog kovida, preko noći su otkazani svi nastupi. Kada sam potrošio sav štek koji sam imao, nisam hteo da stvari prepuštam slučaju. Kako imam prijatelje svuda u svetu, otišao sam kod druga koji u Minhenu ima građevinsku firmu, kod njega u stanu sam spavao i živeo i radio kao fizikalac – počinje pevač, i naglašava da mu ni danas nije jasno kako je uspeo da u ode u inostranstvo i tamo provede dva i po meseca.

– Ne znam kako sam uspeo da odem u Nemačku. Granice su bile zatvorene, ja sam samo seo u autobus i imao ludu sreću što sam stigao u Minhen – kaže Sloba.

Đurković se ne stidi što je radio težak fizički posao i naglašava da je usput i pevao.
– Kada sam stigao tamo, ja sam uspeo i da uhvatim svirke koju su bile organizovane po Berlinu i Lincu. Praktično sam radio dva posla. Vikendom sam pevao, a od ponedeljka do petka ustajao sam u šest ujutru i završavao u četiri popodne. Bio sam pravi gastarbajter iz Minhena – kroz šalu kaže pevač fizikalac, i opisuje svoje radne zadatke u građevinskoj firmi:

– Radio sam ono što mi drug kaže. Sve što je bilo potrebno, utovar i istovar, nošenje materijala… Ma kasična fizikalija i šljaka koja je trajala skoro tri meseca.

Slobodan navodi da mu je ovo bilo veliko životno iskustvo i otkriva koliko je para zaradio kao fizički radnik.

– Nisam imao dnevnicu već mesečnu platu koja je iznosila 2.200 evra, a to je cifra koju sam pre korone zarađivao za jedno veče. Nikada u životu nisam držao ništa teže od mikrofona i sada mnogo više cenim novac zarađen od pevanja – priznaje pevač, i naglašava da se opet bavi samo pevanjem.

Opet u Nemačku, ali sa mikrofonom
Slobodan tvrdi da se rado seća ovog perioda života, ali kroz smeh naglašava da ovih dana ponovo putuje svojom gastarbajterskom rutom, ali samo da peva.

– Bilo mi je odlično dok sam radio taj posao. Odmori se čovek, promeni sredinu, ljude i svakodnevnu rutinu. Sad opet idem u Nemačku, ali samo da pevam – zaključio je razgovor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here