Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Odluka Evropske unije o dvonedeljnom spuštanju rampe za građane Srbiji, obrazložena pogoršanjem epidemiološke situacije u zemlji, ne odnosi se na naše ljude koji žive i rade u zemljama Evropske unije i imaju regulisan boravak i radne vize. Oni će po povratku sa odmora moći nesmetano da prođu kroz Mađarsku bez testa na korona virus. Kako “Vesti” saznaju u mađarskom konzulatu, državljani Srbije koji imaju naš pasoš i boravak u nekoj od zemalja Evropske unije, mogu da prođu kroz Mađarsku i tranzit nije striktno vremenski ograničen.

Za tranzitni saobraćaj je određen poseban humanitarni koridor. Može da se uđe na dva granična prelaza Horgoš -Reske i Kelebija-Tompa. Određena je i tačna linija po kojoj se mora ići auto-putem, ne može se izlaziti sa te trase, može se boraviti samo na određenim odmorištima, stajati na benzinskim stanicima, koje su za to namenjene. Međutim, zbog novih mera do daljeg neće saobraćati voz od Novog Sada do Budimpešte, a obustavljene su i autobuske linije od Subotice do Segedina.

Inače, odluka Brisela o skidanju Srbije sa liste bezbednih zemalja formalno nema zakonski karakter. Nju će primenjivati svaka članica posebno, ali se pojedinačna iskakanja ne očekuju, jer Savet EU ističe da su zemlje Unije “odgovorne za primenu sadržaja preporuke”.