Youtube/FPÖ TV
Nemanja Damnjanović

Poslanik Slobodarske partije Austrije ( FPOe) u bečkom parlamentu Nemanja Damnjanović poziva građane srpskog porekla da na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima, zakazanim za 29. septembar, glasaju za slobodarce, jer su oni jedini kojima je stalo do običnog građanina, a tako i pripadnika srpske zajednice.

Želimo da nastavimo započete reforme od kojih su građani osetili korist u svojim novčanicima i svakodnevnom životu, ističe Damnjanović za “Vesti”.

Koliko su značajni predstojeći vanredni izbori za austrijski parlament?

– Predstojeće izbore bih okarakterisao kao političku prekretnicu, jer su od ogromnog značaja za austrijsku politiku, odnosno kojim kursem će se dalje kretati Austrija. Za parlament je presudno pitanje kako će posle izbora izgledati vlada i po meni je njen najbitniji zadatak u budućnosti vraćanje vrlo poljuljanog poverenja naroda u politiku. Posle rušenja “tirkizno-plave” vlade, koja je dobro radila u korist građana i koja je promenama mnogih zakona uvela bitne olakšice za građane ove zemlje, pitam se kakva nas budućnost čeka? Postoje samo dve mogućnosti – prva i po meni jedina prihvatljiva je vlada sa učešćem FPOe koja će biti pozitivna za budućnost Austrije.Druga varijanta je za mene neprihvatljiva, jer je ona deo nepravedne i neravnopravne politike globalizacije, koja nema nikakve veze sa demokratijom. Toj neželjenoj, spolja dirigovanoj političkoj globalizaciji su problemi Austrije strani i nebitni. Nova vlada će u svakom slučaju morati da nastavi progresivno-politički rad u korist građana i države. a to je jedino ostvarivo ako naša partija bude član nove austrijske vlade.

Zašto glasači srpskog porekla treba da glasaju baš za FPOe , a ne neku drugu stranku?

– Sva poboljšanja i sve pozitivne promene prošle vlade došle su iz ministarstava čiji su ministri su bili iz redova FPOe . Za koga će građani glasati je njihovo demokratsko pravo im niko ne može oduzeti. Dobro integrisani građani stranog porekla koji su Austriju odabrali za svoj novi dom, nemaju nekih specijalnih zahteva, ali je većina njih prepoznala veliki broj nepravilnosti i jednu dozu političke nezainteresovsnosti za probleme realnog života. Troškovi života su iz godine u godinu rasli, a kupovna moć je opadala. Oni koji su bili vredni su lošije prolazili od onih koji nisu hteli da rade. Posle dugogodišnje političke neizanteresovanosti nadležnih organa, konačno je prošla vlada na insistiranje FPOe , intenzivno počela da radi na otklanjanju mnogih zakonskih nepravilnosti i problema. Podsetiću samo na “bonus za porodice” i povećanje minimalne penzije, a dodaću da je pripreman zakon o poreskom rasterećenju kako radnika, tako i preduzetnika. Da li će taj zakon stupiti na snagu zavisiće od nove vlade. Partije kao što su OeVP i Socijaldemokratska partija ( SPOe ) ne mogu nikako da budu pravo rešenje za austrijske građane srpskog porekla.Ne samo zato što su njihovi nekadašnji predstavnici (bivsi kancelar Alfred Guzenbauer i vicekancelar Vilhelm Molterer) među prvima priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, nego jednostavno rečeno, te partije zaista nikada nisu iskreno shvatale probleme dobro integrisanih građana Austrije. OeVP i SPOe su samo pred izbore na raznorazne načine pokušavale da sakupe jeftine političke poene i pridobiju što više birača, obećavajući sve i svašta. Da li su ta obećanja ispunili? Koliko je meni poznato, nisu!

Da li FPOe , nakon izbora, ako bude pozvana u vladu, želi da nastavi reforme započete u prošlom, kratkom mandatu?

– Ubeđen sam da mi, ako dođe do koalicionih pregovora, nećemo postavljati takozvane “crvene linije”, atakođe sam siguran da će FPOe ući u Vladu samo ukoliko se postigne sporazum o daljem sprovođenju započetih reformi, koje će biti u korist Austrije i svih njenih građana.

Koliko je srpska zajednica važna za razvoj Austrije ?

– Austrijanci stranog porekla su vrlo bitan faktor za razvoj Austrije. Za građane srpskog porekla se kaže da su dobro integrisani i da daju značajan doprinos društvu u kojem živimo. Na osnovu mog ličnog iskustva raduje me, da tu činjenicu ponosno mogu da potvrdim.

Koliko je bitno za srpsku zajednicu što je preko vas dobila mogućnost da bude zastupljena i na političkoj sceni ?

– Ja sam tu svoju političku i moralnu dužnost, da sam predstavnik građana shvatio kao veliku čast, ali kao i još veću odgovornost prema njima. Zbog ubeđenja da će iskrena politika na kraju nadvladati političke manipulacije i smicalice, odlučio sam da zatvorim moje privatno preduzeće i da se u potpunosti posvetim tome što radim. Ja sam predstavnik naroda i to poverenje moram da opravdam. Mnogi me zbog tog mog stava prema politici posmatraju nekako kao u čudu, ali to je moj politički put i smatram da je on potpuno ispravan. Ljudi koji znaju šta i kako radim, cene i podržavaju to što činim. Nije sve u tome biti odbornik u jednom mandatu, mnogo je važnije posle tog perioda uzdignutog čela šetati ulicom i popiti kafu sa ljudima oko vas. Kada jednom izgubite poverenje naroda, teško da ćete ga ikada više povratiti. Za mene je najvažnije u životu, probuditi se ujutru i pogledati se ponosno u ogledalo znajući da nikoga niste izneverili ili prevarili. Uvek sam spreman da na najbolji mogući način predstavim kulturu i vrednost srpskog naroda i da ga što više zbližim sa austrijskim narodom. Kroz moju političku funkciju dobio sam tu mogućnost i svakodnevno radim na tome. Sigurno je da se u “Rathausu” češće spominju Srbija i građani srpskog porekla iz Austrije, ali mi smeta kada to dolazi od strane političkih konkurenata koji sve to čine iz lične koristi i samo radi sakupljanja sitnih političkih poena.

Nema odstupanja

Da li je afera Ibica i podnošenje ostavke doskorašnjeg lidera Hajnc Kristijana Štrahea promenila odnos FPOe
prema Srbima ?

– Ne vidim razlog za bilo kakvu promenu odnosa između FPOe i Srba. Posle promene u vodstvu naše partije imao sam razgovor sa novim predsednikom FPOe Norbertom Hoferom, koji mi je jasno ukazao na važnost dobrih odnosa između FPOe i srpske zajednice u Austriji.