Šlog češće pogađa Amerikance nego Evropljane

0

 

 

Amerikanke su pod dvostruko većim rizikom od šloga nego Evropljanke, a Amerikanci su pod rizikom većim za 61 odsto u odnosu na muškarce sa "starog kontinenta", prenosi Rojters rezultate istraživanja koje je obavljeno na preko 13.000 Amerikanaca i više od 30.000 Evropljana starosti od 50 i više godina.

 

"Otkrili smo da je, naročito među veoma siromašnim Amerikancima, rizik od šloga znatno veći nego među Evropljanima", izjavio je Maurisio Avendano iz Medicinskog centra "Erazmo" u Roterdamu.

 

Avendano je istakao da su rizični faktori za šlog, kao što su dijabetes, visok krvni pritisak i gojaznost, u Americi mnogo učestaliji nego u Evropi.

 

On je naglasio da u ishrani Amerikanaca i Evropljana postoje velike razlike, naročito u tome što je siromašnim Amerikancima voće i povrće manje dostupno nego njihovim bogatim sunarodnicima i Evropljanima.

 

Avendano navodi primer Španije, kao zemlje sa najmanjom učestalošću šloga od svih obuhvaćenih holandskim istraživanjem, naglašavajući da je povrće dostupno i najsiromašnijim Špancima.

 

Mada Evropljani trenutno puše više od Amerikanaca, u Americi postoji znatan broj bivših pušača, koji možda šlogom u kasnijim godinama još uvek plaćaju cenu te loše navike.

 

Takođe, u Americi je mali naglasak na obrazovanju i izmeni načina života, ali su zato lekari brzi u "medikalizovanju" problema i pribegavanju lekovima.
 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here