Sloga u srpskom kolu

0

Najmlađi iz "Morave"

 

 

Možda su srpska deca iz Brizbejna i Sent Albansa starijima u svojim zajednicama prošle subote dala najlepši i najpraktičniji primer koliko je malo potrebno za slogu u srpskoj zajednici.

 

Njihovo višegodišnje poznanstvo i druženje po raznim folklornim festivalima širom Australije krunisano je posetom mališana iz folklornog ansambla "Kosovski božuri", CŠO "Sveti Nikola" iz brizbejnskog Vajkola, njihovim vršnjacima iz grupe "Morave" u Sent Albansu.

 

Na redovnoj godišnjoj trofejskoj večeri grupe "Morava", koja predstavlja priliku da uprava CŠO "Sveti Đorđe" trofejima i priznanjima nagradi dečji trud na očuvanju tradicije i običaja, ove godine je na ogromno zadovoljstvo prisutnih nastupila grupa folkloraša iz Brizbejna.

 

U višečasovnom nastupu deca su pokazala roditeljima i njihovim gostima, da bez obzira na to u kom delu Australije žive, podjednako se trude da nauče srpske igre, i uživaju u toplim aplauzima, kojim ih redovno nagrađuju posetioci folklornih priredbi.

 

– Hvala vam za ovu predivnu posetu, nadamo se da će se nastaviti druženje naše omladine i u budućnosti – rekao je Gojko Đukić, predsednik CŠO "Sveti Đorđe", koji je predsedniku folklorne grupe "Kosovski božuri" uručio prigodan trofej, kao uspomenu na posetu.

 

– Ovo je prva poseta naše folklorne grupe Sent Albansu, do koje je došlo na zahtev naše omladine. Nadamo se da ćemo nastaviti da se družimo što duže. Dobro i vi nama došli u Brizbejn – poručio je Nenad Đurić iz folklorne grupe gostiju.

 

– Čuli smo da je grupa "Morava" jedna od najboljih u Melburnu, tako da smo se uputili ovde da ih upoznamo i uspostavimo saradnju. Deca su se već upoznala ranije, razmenili su telefone, organizovali smo posetu, koja je malo kasnila zbog smrti našeg patrijarha Pavla. Evo sada je uspešno realizovana – dodao je Boban Jovanović koreograf "Kosovskih božura".

 

Desa Tokanović, Gordana Vuković, Mileva Goranović, Nikolina Hercegovac i Nikolina Jefić

 

Tokom večeri nastupali su svi ansambli folklorne grupe "Morava" i "Kosovskih božura", koji su izveli spletove narodnih igara. Ipak, najveće aplauze pobrali su najmlađi iz "Morave" koji su tek savladali svoje prve korake, zatim gosti iz Brizbejna, koji su pokazali narodne običaje – Grdeličku svadbu i najstariji ansambl "Morave" sa šopskim igrama.

 

– Omladino, hvala vam za ovo predivno veče druženja i lepih igara. Ovo je bilo veče, mladosti i uživanja. Veliko hvala našim gostima iz Brizbejna, dobro nam došli, lepo se osećajte i pokažite da ste bolji folkloraši od naših iz "Morave". Omladino, negujte sve ono što je srpsko, a kolo je srpsko. Budimo svi u kolu – poručio je protojerej-stvarofor Borislav Petrović.

 

Posle nastupa folklornih grupa, veče u Sent Albansu nastavljeno je uz muziku lokalnog orkestra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here