M. Filipović
PRIJEM KOD GRADONAČELNIKA: Dr Snežana Janković i Peter Cencer

Prilikom službene posete, dr Snežana Janković, ambasadorka Republike Srbije u SR Nemačkoj, susrela se prvi put sa predstavnicima dijaspore u Hamburgu.

Na zajedničkom sastanku, koji je održan u prostorijama Generalnog konzulata Srbije u Hamburgu, prisustvovali su predstavnici srpskih klubova, udruženja, Srpske pravoslavne crkve i uglednih građana. Razgovaralo se o sugestijama za poboljšanje položaja naše zajednice i predstavljanju Srbije na najbolji način.

– Izuzetno mi je drago da sam posetila Hamburg i organizovala susret sa predstavnicima naše dijaspore i u ovom delu Nemačke. Nadam se da će biti još više ovakvih okupljanja jer je to od izuzetnog značaja za dalji napredak i postizanje naših zajedničkih ciljeva. Nismo naišli na probleme već na zajedničke predloge i sugestije koje su imali predstavnici dijaspore kako bi se poboljšao njihov položaj i dovelo do još bolje saradnje između dve zemlje. Ono što je glavni zaključak sastanka jeste da treba zajednički raditi na još boljoj međusobnoj povezanosti naših udruženja i ljudi u Hamburgu. Bitno je da međusobna komunikacija i saradnja bude jaka kako bi mogli da složno radimo na ostvarenju nacionalnih ciljeva. Uvek ističem i vidim veliku ulogu dijaspore za dalje unapređenje bilateralnih odnosa između Srbije i Nemačke. Saradnja s našim udruženjima je jedan od prioriteta u radu Ambasade, a sve s ciljem da se unapredi položaj našeg naroda u Nemačkoj i da se Srbija predstavi na pravi način – kaže Snežana Janković.

Predstavnici dijaspore su zadovoljni okupljanjem i kažu da je to prvi korak ka zajedničkoj slozi i uspehu. Kako kažu, izgleda da su Ambasada u Berlinu i tim Generalnog konzulata u Hamburgu krenuli u pravcu koji bi mogao da pomogne celoj zajednici.

– Ovo je bila odlična ideja, za ovih osam godina otkad sam sa porodicom ovde nismo imali ovakvih okupljanja a mislim da je više nego potrebno jer je srpska zajednica u Hamburgu prilično velika. Rašireni smo i po horizontali i vertikali društva, od zanatlija do naučnika u institutima prisutni smo u čitavom društvu. – kaže Marko Ekmedžić , koji radi na Institutu za eksperimentalnu fiziku Univerziteta u Hamburgu.

S time je saglasan i Bojan Glogovac, predsednik SKUD-a Mladost, koji kaže da su preduslov za uspeh zajedništvo i sloga.

– Imali smo priliku da se svi međusobno upoznamo, što je veoma važno. Nadam se da ćemo se češće viđati jer je bitna dobra komunikacija posebno za ljude koji prvi put dolaze u Nemačkoj. Trebalo bi da se osete dobrodošlim i imaju tu prvu pomoć, prvi kontakt s našim ljudima jer je na početku to veoma važno. Što se tiče folklora svako je dobrodošao u naše društvo – ističe Glogovac.

Generalna konzulka Nataša Rašević i ambasadorka dr Snežana Janković

Razmena mišljenja

Nedeljko Bratić kaže da je pozitivno iznenađen sastankom i da su svi predstavnici dijaspore bili komunikativni i izneli svoje mišljenje i ideje.

– Kao sportsko društvo ovde u Hamburgu se osećamo dobro umreženim, tako što se tiče toga nama nije toliko potrebno da se promoviše naš rad da bismo dobili više članova. Svakako i ubuduće ovakvim skupovima treba prisustvovati, razmenjivati mišljenje i informisati se – kaže Nedeljko Bratić, iz SSG “Nikola Tesla” Hamburg.

Jačanje komunikacije

– Na sastanku je istaknuto da je veoma važna komunikacija. Bitno je da se šire korisne informacije i bilo je mnogo zanimljivih ideja kako da se to uradi – ukazao je Marko Ekmedžić.