D. Jovičić
Najmlađi u prvom planu: Ansambli Sloge na sceni

Pod sloganom – Složno kroz jesen – Srpsko kulturno društvo Sloga iz Manhajma još jednom je priredilo folklorno veče sa prijateljima. Gosti Sloge bili su Srpsko društvo Dunav iz Hohajma, Srpski centar Sindelfingen, Srpski kulturni centar Ofenbah, Srpski centar Štutgart, Kulturno-humanitarno društvo Kolo iz Frankfurta, a iz Francuske je stigao je Ansambl narodnih igara i pesama Oro iz Pariza.

Dobrodošlica: Goran Đukić

Domaćini su ugostili oko 800 gostiju, a sve u publici su oduševili folkloraši svojim nastupima. Na bini se našlo više stotina igrača svih uzrasta, od onih najmlađih koji sa tri godine uče prve korake u kolu, do veterana.

Dočarali običaje iz Gnjilana: Prvi ansambl ANIP Oro

Program koji su vodili Silvija Mitrović i Leon Rodić, počeo je pesmom “Ovo je Srbija” koju je izvela Bojana Golubović, a onda je Goran Đukić, potpredsednik Sloge pozdravio prisutne, zahvalio svima na dolasku i naglasio:

Pokloni uručeni predstavnicima svih udruženja

– Danas smo se okupili proslavimo i vidimo srpsku kulturu i tradiciju kroz nastupe više folklornih ansambala koji su se rado odazvali na naš poziv. Nadam se da ćemo večeras uživati i da će ovo biti nezaboravan doživljaj. Nema sumnje da je očuvanje srpske kulture i običaja od temeljnog značaja i zato nastojimo da sve ove vrednosti prenesemo našoj mladoj generaciji, našoj deci. Sve što radimo, radimo za našu decu i unuke kako bi i oni jednog dana mogli da uživaju u bogatstvu naše kulture i tradicije – istakao Đukić.

KHD Kolo Frankfurt

Posle toga se prisutnima se obratio i manhajmski sveštenik protojerej stavrofor Marko Jovanović i blagoslovio okupljanje. Predstavnicima svih udruženja koja su učestvovala na priredbi domaćin je uručio prigodne poklone, a onda je počeo program folklornih ansambala.

Mališani Dunava iz Hohajma

Kako to i priliči prvi su na binu kročili i dobili svojih nekoliko minuta najmanji i najmlađi, deca do tri godine iz manhajmske Sloge. Izveli su koreografiju “Prođi Mile kroz naš kraj” kojom su predstavili igre iz Šumadije, a onda su i mališani iz Dunava Hohajm takođe izveli igru iz Šumadije “Hajd povedi veselo”. U nastavku je dečji ansambl Sloge igrao igre iz Toplice, a srednji ansambl igre iz Kruševačke župe. Omladinci Ansambla narodnih igara i pesama Oro Pariza su se predstavili igrama iz Pčinje, a prvi ansambl je na sceni dočarao običaje iz okoline Gnjilana. U prvom delu programa nastupili su i srednji uzrasti SKC Sindelfingen sa Đurđevdanskim običajima, pesmama i igrama iz okoline Gruže i SKC Ofenbah igrama iz Kobišnice. Posle muzičke pauze nastupili su prvi ansambli, SC Štutgart je izveo igre iz Bosilgradskog Krajišta, SD Dunav Hohajm Ivanjdanski uranak igre i običaje Crnorečja, Kolo Frankfurt je nastupilo sa srpskim igrama iz Bujanovca, a program su završili gosti, članovi ANIP Oro iz Pariza igrama iz Bosilgradskog Krajišta sa igrom “Sedenka se zbiva”.

Prvi ansambl Srpskog centra iz Štutgarta

Posle nastupa folklora u muzičkom delu programa Bojana Golubović je sa svojim bendom podigla celu halu na noge, igralo se i pevalo, a atmosfera je bila na najvišem nivou.

Nastavljamo druženje

Folkloraši iz Pariza su rado krenuli na još jedno putovanje u Nemačku. Posle nedavnog gostovanja na priredbi SKC Sindelfingen ovaj put su ih ugostili njihovi drugari iz Manhajma. Klub iz Pariza došao je sa dva ansambla, omladinskim i izvođačkim, a Ana Branković umetnički rukovodilac ANIP Oro zahvaljuje na gostoprimstvu.

– Domaćini su nas lepo ugostili i hvala im na tome. Uživali smo celo veče uz dobar program i na dobroj žurci. Nadamo se skorom viđenju u Parizu i da se naše prijateljstvo što pre nastavi i na tlu Francuske.

Vodili program: Silvija Mitrović i Leon Rodić

Domaćini prezadovoljni

Silvija Mitrović je sekretar i umetnički rukovodilac Sloge, a uspešno je sa Leonom Rodićem vodila program.

– Sve u svemu moramo da istaknemo da smo prezadovoljni, sve je teklo složno i skladno u skladu sa nazivom proslave “Složno kroz jesen”. Ugostili smo oko 800 gostiju. Igrači svih ansambala i publika su zajedno posle programa složno uživali u zabavnom delu uz Bojanu Golubović i bend. Atmosfera je tokom cele večeri bila jako lepa i vesela što je nama kao organizatoru mnogo drago. Takođe je bilo prelepo gledati program i koreografije koje su nam drugovi iz Štutgarta, Sindelfingena, Ofenbaha, Frankfurta, Hohajma i Pariza spremili. A još lepše je bilo pogledati kako su svi folkloraši posle nastupa zaigrali zajedničko kolo i slavili. Nadamo se da smo bili dobri domaćini i možemo samo od srca da zahvalimo svim našim gostima i svima koji su učestvovali u organizaciji ove manifestacije i time nam omogućili ovako lepo veče.

Darinka i Saša Vićentijević

Da se viđamo i češće

Darinka Vićentijević, predsednica i Saša Vićentijević umetnički rukovodilac, predvodili su brojnu ekipu Srpskog centra iz Štutgarta.

– Zahvalio bih domaćinima na pozivu, sve pohvale Slogi za organizaciju i trud jer mi svi znamo koliko je rada i truda neophodno za pripremu ovakve priredbe sa ovoliko učesnika i publike. Osećali smo se ugodno, prijatno i lepo. Videlo se još jednom da folklor spaja ljude, da spaja omladinu i da omladina to voli i želi. Druženje posle nastupa je vrlo važno da se vidi slika zadovoljnih i veselih lica. Ovakve manifestacije su nam neophodne i treba da ih bude još više – kaže Saša Vićentijević.

Srednji uzrast SKC Sindelfingen

Kao kod kuće

Saša Simović umetnički rukovodilac Srpskog kulturnog centra iz Sindelfingena ističe da je lepo doći prijateljima koji vas čekaju raširenih ruku.

– Osećaj je kao da ste došli svojoj kući. Sloga, po tradiciji, dobro organizovano društvo, dobar domaćin, posluga ljubazna, a folklorni ansambl osmišljen sa ukusom . Bila je privilegija biti pozvan i učestvovati na koncertu ove jesenje večeri u Manhajmu.

Inače, ovo je na neki način bilo uzvratno gostovanje folkloraša iz Sindelfingena, jer su na njihovom nedavnom godišnjem koncertu učestvovali igrači Sloge iz Manhajma.

Milana i Danijel Terzić

Za dušu i srce

Srpska zajednica u Manhajmu nije poznata samo po dobrim folklorašima. Naši ljudi se masovno okupljaju i oko Fudbalskog kluba Srbija koji ima nekoliko sastava. Na priredbi “Složno kroz jesen” bilo je nekoliko fudbalera Srbije, a jedan od njih, Danijel Terzić na proslavu je stigao sa suprugom Milanom. U nekoliko reči za “Vesti” je opisao utiske.

– Fenomenalno, nastupi svih folklora su pravi melem za dušu i srce. Atmosfera u hali na najvišem nivou. Domaćinima za organizaciju najviše ocene – ističe Danijel.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here