Slovaci nam se izvinjavaju za bombardovanje

0

Mostovi su za NATO bili legitimna meta 1999. godine
 

"To smo izrazili u svoje ime i u ime onih Slovaka koji misle isto kao mi. Pravdali smo se za to što smo tada bili nemoćni i nismo mogli da učinimo ništa osim demonstracija", ukazala je potpredsednica SNS Belousovova novinarima pošto se zajedno sa svojim partijskim šefom Slotom srela sa srpskim ambasadorom.

 

"Ambasador je bio ganut i zahvalio nam. Svi oni znaju da se pre 11 godina 90 odsto Slovaka nije slagalo sa preletanjem bombardera", rekao je Slota.

 

Oboje su odbili implikacije da njihova današnja demonstracija žaljenja zbog bombardovanja pre više od decenije ima bilo kakve veze sa predizbornom kampanjom pred predstojeće parlamentarne izbore u junu.

 

"Da li smo mi izmislili 24. mart kada su bombardovani Srbi? Zar je trebalo da premestimo taj datum da bude posle izbora", reagovao je Slota.

 

Slota i Belousovova kritikovali su tadašnjeg šefa slovačke diplomatije, sada evroposlanika za Slovačku demokratsku i hrišćansku uniju Eduarda Kukana, koji je nedavno izjavio da bi i danas u takvoj situaciji kakva je bila na Kosovu postupio isto.

 

"Ako govorimo da se promenila politička situacija i orijentacija Slovačke, ne možemo da se pretvaramo da je to (bombardovanje) bilo danak za naš ulazak u NATO", rekla je Belousovova i pozvala i slovačku diplomatiju da se za bombardovanje izvini.

 

Slovačke snage nisu učestvovale u bombardovanju Jugoslavije 1999. godine, ali zvanična Bratislava nije u NATO sprečila intervenciju, a dala je i dozvolu savezničkim vojnim avionima da preleću njenu teritoriju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here