pixabay.com
Bela kuća

Slovačka vlada odobrila je sporazum o odbrani sa Sjedinjenim Državama koji postavlja okvir za potencijalnu upotrebu njenih vazdušnih baza od strane partnera u NATO-u, ali on ne dovodi do bilo kakvog konkretnog raspoređivanja, izjavio je danas ministar spoljnih poslova te zemlje.

Sporazum, za koji je slovačka vlada rekla da sledi slične sporazume 23 druge zemlje NATO-a, uključujući sve one na istočnoj granici alijanse, treba da potpiše predsednik, kao i ga ratifikuje parlament.

“Ovo je važan znak da se vlada ponaša odgovorno u spoljnoj, bezbednosnoj i odbrambenoj politici”, rekao je ministar spoljnih poslova Ivan Korčok na konferenciji za novinare, prenosi agencija Rojters.

Prema sporazumu, kako se navodi, SAD bi mogle da koriste objekte na dva slovačka aerodroma u Sliaču i Malačkom, dok bi svi konkretni planovi bili predmet naknadnih sporazuma.

Na taj način, kako navodi britanska agencija, Slovačka bi se kvalifikovala za 100 miliona dolara američkih sredstava.

Ministar Korčok je rekao novinarima da je debata o sporazumu bila puna dezinformacija, kao i da će svako buduće potencijalno prisustvo bilo kakvih trupa biti predmet odobrenja vlade i parlamenta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here