Slovenački planinar pronađen mrtav

0

Tomaž Humar na Himalajima

Gerold Biner, vođa švajcarske spasilačke misije koja je učestvovala u potrazi, je rekao da je telo pronađeno u subotu. Tri spasioca su uspela da ga izvuku iz velikog snega pošto je telo uočeno iz vazduha.

Viki Grošelj, Humarev prijatelj je rekao za AP da je poslednji kontakt sa izgubljenim planinarem bio u ponedeljak kada se javio da je polomio nogu.

Tomaž Humor, otac dvoje dece, je pokušavao da osvoji 7.227 metara visok vrh Langtang Lirung na Himalajima kada se povredio i ostao zaroblje u nevremenu.

„Planina na koju se Humar peo je surova i nema svako hrabrosti da se uhvati u koštac sa njom. Zbog toga je bio veoma hrabar. Žao nam je jer smo izgubili planinara koji je tako mnogo voleo Nepal i Himalaje“, rekao je Ang Tšering Šerpa predstavnik nepalskog planiarskog saveza.

Humar se proslavio 1999. solo usponom na Daulagiri, sedmi po visini vrh na svetu. Tokom ekspedicije 2005. bio je zarobljen na ledenoj litici takođe na Himalajima. Spasili su ga pakistanski vojnici koje je Slovenija kasnije odlikovala za hrabrost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here