Slovenačko “Delo”: Srbija će morati da se odluči, Putin bi je prodao za Krim

5
EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL
Predsednik Rusije Vladimir Putin

Srbija će morati da se odluči između NATO i Rusije, piše slovenački list “Delo” u komentaru o značaju otkrivanja obaveštajne afere u Srbiji.

List ocenjuje da će “špijunski skandal”, u koji je uključen i ruski agent, imati dublje političke posledice u Srbiji i da su odnosi dve zemlje u većem problemu nego što se čini, prenosi STA.

“Uprkos pokušajima relativizovanja skandala, postoji sumnja u iskrenost ruske podrške, koju očekuje veći deo srpske javnosti”, tvrdi se u “Delu” u komentaru pod nazivom “Trgovanje malignim ruskim uticajem”.

List dalje navodi da bi u igri moglo da bude nepoverenje Moskve u to koliko je čvrst stav Srbije o vojnoj neutralnosti i sumnja da su najviši srpski zvaničnici bliži NATO nego što to pokazuju u javnosti.

“Zagovornici takvog scenarija oslanjaju se na napore proruskih poslanika da se ugradi vojna neutralnost u ustav. To se navodi da je cilj Kremlja u pokušaju da spreči Beograd da potajno flertuje sa NATO”, tvrdi se “Delo”.

Upozorava se i da bi, u slučaju da je “špijunski skandal” organizovan u Beogradu, to moglo da označi početak udaljavanja Srbije od Rusije.

List smatra da ruski predsednik Vladimir Putin ima važnije sfere interesa od Balkana i blokiranja NATO i tvrdi da bi se Rusija odrekla Balkana, bez borbe, u korist američkog sponzorstva, ako SAD i EU omoguće Moskvi da legalizuje “aneksiju Krima i jugoistočne Ukrajine”.

U “Delu” se zaključuje da je malo verovatno da će Srbija zauvek moći da sledi svoju vojnu neutalnost.

“Njena geostrateška pozicija zahteva da se ona ili pridruži Rusiji ili NATO i da prestane da prihvata beskrajno flertovanje s jednima ili drugima”, navodi “Delo”.

5 COMMENTS

  1. Dragi Slovenci, kao što vidite NATO ne zna gde udara. Srbija ne mora ništa, jer nigde ne piše da mora. Ako nekom smeta neutralnost Srbije, to je već vas problem.

  2. Koliko su Slovenci odlucivali oko pristupanja NATO-u? Jednostavno im je naredjeno i morali su. Znaci, najpre trebaju sebi reci istinu, a ne drugima, po nalogu, deliti savete.
    Ostanite tamo gde jeste i budite sretni!

  3. Po čemu je Rusiji potrebno priznanje NATO i EU da je Krim njen sastavni dio.Krim je postao dio Ruskog carstva u drugoj polovici 18 vijeka kada je Katarina Velika poslije niza pobjeda na moru i kopnu ratu sa Turskom cijelu današnju ukrajinsku obalu Crnog mora pripojila Rusiji.Tako je bilo tako će i ostati…..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here