Slovenci oživeli srpsku fabriku: Dali 107 miliona evra za modernizaciju

0
commons.wikimedia/Bjoertvedt
Fabrika Impol Seval u Sevojnu

Valjaonica aluminijuma u Sevojnu je za poslednjih 17 godina, od kada je prešla u ruke slovenačkog Impola, povećala proizvodnju za pet puta.

– Čak 96 odsto proizvoda se izvozi, a u modernizaciju fabrike uloženo je 107 miliona evra – rekao je generalni direktor Impol Sevala Ninko Tešić povodom Dana te firme.

– Svaka poslovna godina Impol Sevala je bolje od prethodne, pa i ove se uspešno borimo sa recesijom na evropskom tržištu. Ostvarena dobit od početka godine je 95 odsto od planirane. Prošle je dobit Impol sevala bila preko 7,5 miliona evra, a najveći deo je stavljen u funkciju nastavka realizacije novog investicionog ciklusa – istakao je Tešić.

Rekao je da će izvoz do kraja godine dostići cifru od 110 miliona evra. Tešić je naveo da je najvažniji investicioni projekat trenutno modernizacija i revitalizacija “toplog valjačkog stana”.

– Ovo je najvažniji projekat za fabriku, kako po uticaju na proizvodnju, tako I po kompleksnosti operacija i finansijskoj vrednosti. Prvu fazu modernizacije smo završili, a u 2020. ceo posao će biti urađen, dok će vrednost ukupne investicije iznositi preko 21 milion evra – naveo je Tešić.

U Impol Sevalu radi 651 radnik, čija je prosečna zarade 81.000 dinara, a povodom Dana preduzeća isplaćena im je i nagrada u iznosu od 19,5 hiljada dinara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here