commons.wikimedia/David Edgar

Putnici u tranzitu kroz Sloveniju neće morati da na granici dokazuju svoj kovid status, saopštila je slovenačka vlada.

Ova odluka na snazi je do 29. oktobra, a prethodno je promenjena vladina odluka prema kojoj bi putnici na granici morali pokazati potvrdu da su vakcinisani protiv koronavirusa, da su ga preboleli ili da imaju negativan test.

Uz putnike u tranzitu, ova odluka se odnosi i na radnike u međunarodnom prevozu, prekogranične radnike, vlasnike zemlje i nekretnina u pograničnom području i na decu mlađu od 15 godina uz pratnju roditelja ili staratelja.

Prema ranijoj odluci, koja je objavljena prošle subote, a trebalo je da stupi na snagu u ponedeljak, 23. avgusta, putnici u tranzitu više nisu bili izuzeti od odluke o obaveznom karantinu ako ne poseduju potvrdu o vakcini, da su bolest preboleli ili negativan test (tzv. PCT uslove).

PCT ostaje uslov za ulazak u Sloveniju.

Inače, u Sloveniji brojevi zaraženih koronavirusom naglo rastu već više od dve nedelje. U poslednja 24 časa potvrđeno je 333 novih infekcija, a vlasti su danas ponovo upozorile da će se stanje dramatično pogoršati na jesen ako se više stanovništva ne bude vakcinisalo.

– Situacija je verovatno mnogo ozbiljnija nego što smo spremni to da priznamo – saopštio je danas na vladinoj konferenciji za novinare ministar zdravlja Janez Poklukar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here