wikipedia.org
Janez Janša

Slovenačke Demokrate (SDS), Moderna centralistička stranka (SMC), Nova Slovenija (NSi) i Stranka penzionera (DeSUS) postigle su danas sporazum o formiranju koalicije, izjavio je Danijel Krivec iz SDS i dodao da je nova koalicija predložila predsednika stranke Janeza Janšu za premijera.

Taj predlog već je poslat predsedniku Borutu Pahoru, prenosi STA.

Krivec je dodao da četiri stranke već imaju zajedničku osnovu a da se konačne odluke izvršnih organa očekuju večeras.

Prema njegovim rečima, SDS je obezbedila 26 poslaničkih glasova za imenovanje nove vlade, dok će se do večeras znati da li su obezbeđeni i dodatni glasovi. Takođe je rekao da odluke o kadrovima tek treba da se finaliziraju i nije potvrdio nezvanične medijske napise o raspodeli ministarstava između četiri stranke.

prema nezvaničnim saznanjima lider SMC Zdravko Počivalšek će ostati ministar ekonomije, lider DeSUS Aleksandra Pivec ostati ministarka poljoprivrede, dok će lider NSi matej Tonin postati ministar odbrane

Ukoliko se sve članice koalicije slože da daju podršku janši, Pahor će sa njima zakazati zvaničan sastanak u sredu, a ukoliko se ne slože Pahor će obavestiti skupštinu da neće predložiti skupštini mandatara za premijera.

Kako se navodi, krajnji rok za tu odluku je petak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here