EPA-EFE

„Vlada Slovenije će biti primorana da u utorak izbaci Hrvatsku sa liste Covid-19 bezbednih zemalja ukoliko broj infekcija u toj zemlji premaši 10 na 100.000 stanovnika“, izjavio je danas portparol slovenačke vlade Jelko Kacin.

Kako je rekao, to je očekivano s obzirom na krivulju koronavirusa u poslednje dve nedelje, prenosi STA.

Ukoliko se to dogodi, Hrvatska će biti prebačena na žutu listu, što znači da će na snazi biti upozorenje na opasnost za sve Slovence koji su već u Hrvatskoj, one koji planiraju tamo da idu i one koji se iz nje vraćaju.

Oni će morati da poštuju mere socijalnog distanciranja dok su u toj zemlji i da kontaktiraju lekara ukoliko primete bilo koji simptom virusa Covid-19 po povratku u Sloveniju.

Kacin je istakao da je Hrvatska u kojoj se u poslednje vreme povećava broj zaraženih, ukinula zabranu rada noćnih klubova, što Slovenija nije učinila čak i nakon zvaničnog proglašenja da je epidemija prošla.

On je istakao i da su brojni državljani Slovenije kupili ulaznice za žurke na plaži na hrvatskom ostrvu Pag, kao i da vlada budno motri situaciju.

– Postoji dosta razloga za zabrinutost i preduzimanje akcije – rekao je Kacin i dodao da su o tom problemu već razgovarali premijeri janez Janša i Andrej Plenković.

Kacin je primetio i da u regionu drastično raste broj novozaraženih, pre svega u BiH, odakle je 15 slučajeva uvezeno u Sloveniju. Slično je u Severnoj Makedoniji, ali i u Srbiji gde se veliki broj ljudi zarazio na fudbalskom meču, na kome je bilo i državljana Slovenije, od kojih se njih 16 vratilo zaraženo u zemlju.

Kako se navodi, Slovenija svrstava na takozvanu crvenu listu zemlje kada imaju više od 40 novoobolelih na 100.000 stanovnika i obavezan je 14-dnevni karantin za one koji dolaze iz tih zemalja.

Bojana Beović, vodeći slovenački infektolog i glavni savetnik vladine grupe za Covid-19, istakla je da se „virus razbuktao u celoj Hrvatskoj i da s obzirom na broj slučajeva, ova država polako ispunjava uslov da postane tzv. žuta zona“.

– Situacija je riskantna. Ako granica i dalje ostane otvorena, situacija će se pogoršati i možemo očekivati drugi talas epidemije. Ako se poveća broj infekcija u Sloveniji, postaćemo opasni i za druge zemlje – rekla je Beović.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime