Slovenija: “Odzvonilo” radnicima iz BiH

0

Vraćaju se u BiH: Građevinski radinci

 

 

U Sloveniji odluku o privremenoj zabrani izdavanja dozvola za zapošljavanje stranaca na sezonskim poslovima pravdaju potrebom zapošljavanja vlastite radne snage i ističu da je broj nezaposlenih u toj zemlji porastao na više od 100. 000, a da bi tokom godine mogao biti povećan i za 25 odsto.

 

Prema podacima iz 2008. godine, u Sloveniji je bilo zaposleno više od 80.000 stranih radnika, među kojima čak 47.500 iz BiH. Oni su bili angažovani na povremenim i stalnim poslovima u građevinarstvu, metaloprerađivačkoj, mehaničarskoj i drvoprerađivačkoj industriji.

 

Najviše stranih sezonskih radnika je na građevinskim poslovima, koji trenutno trpe zbog niskih temperatura i recesije u toj delatnosti, a više od polovine zaposlenih u tom sektoru su državljani BiH.

 

Domaći preduzetnici koji imaju poslove i u Sloveniji, iako još nisu upoznati s odlukom slovenačke Vlade, nisu iznenađeni najnovijom merom i ističu da je građevinski sektor u Sloveniji u totalnom kolapsu i da su konstantno prisutna otpuštanja.

 

Ekonomisti ocenjuju da bi talas povratka radnika iz Slovenije mogao značajno uticati na povećanje broja nezaposlenih u BiH.

 

Predsednik Unije udruženja poslodavaca RS Ranko Milić smatra da bi "pritisak" radnika iz BiH sa slovenačkog tržišta mogao biti toliko jak da prouzrokuje socijalnu nestabilnost u BiH i dodaje da je odluka Vlade Slovenije kontraproduktivna.

 

"Umesto rešenja problema nezaposlenih Slovenci će ovom merom napraviti još veći problem, jer naprosto nemaju vlastitih zidara, tesara i armirača, niti Slovenci, čak i oni koji su ostali bez posla, to žele da rade", tvrdi Petrušić.

 

U Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, koja je ranije saopštavala broj radnika iz BiH koji se domaćim službama prijavio po osnovu prestanka radnog odnosa u inostranstvu, sada tvrde da ne raspolažu tim podacima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here