EPA/Igor Kupljenik

Slovenačka opozicija napala je vlast da blagonaklono gleda na eventualni nastup kontroverznog hrvatskog pevača Marka Perkovića Tomsona u toj zemlji.

Slovenački ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs tvrdi da levica želi da ga diskredituje, povezujući ga sa neodržanim Tompsonovim koncertom u Mariboru.

Socijaldemokrate najavljuju da će tražiti parlamentarnu interpelaciju protiv ministra jer zastupa “ideologiju mržnje”, kao i zbog toga što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije dopustilo koncert Tompsona, koji se povezuje sa hrvatskom radikalnom desnicom.

Hojs je član konzervativne Slovenačke demokratske stranke premijera Janeza Janše koju opozicija smatra ekstremno desnom.

On se pravda slovenačkim medijima da “odbacuje sve totalitarne ideologije, bez obzira da li je reč o ustaštvu, fašizmu, nacizmu ili komunizmu”, i tvrdi da nije “ustaški orijentisan”, kako to tvrdi opozicija.

Sporni Perkovićev koncert u Mariboru trebao je da bude održan još 2017. godine, ali ga je zabranila lokalna državna uprava. Tompsonov agent žalio se na tu odluku, koju je Upravni sud nedavno poništio, što je potvrdilo i slovenačko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Za razliku od situacije od pre tri godine kad slučaj “Tompson” nije izazivao veću pažnju, ovaj put sve je dobilo političke dimenzije zbog situacije u Sloveniji i protesta protiv Janšine koalicione Vlade.

Nova predsednica socijademokrata Tanja Fajon navodi da je u opozicionoj interpelaciji protiv Hojsa slučaj “Perković” samo “vrh ledenog brega” u nizu njegovih pogrešnih gledišta i postupaka.

Koncertu Tompsona protive se predsednici većine opozicionih političkih stranaka, kao i troje bivših premijera Alenka Bratušek, Miro Cerar i Marjan Šarec.

Za zabranu su i književnici slovenačkog PEN centra, Udruženje Srba u Sloveniji i neke nevladine organizacije, prenose slovenački mediji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here