EPA
Slovenački ministar Zdravko Počivalšek

Slovenačka policija oslobodila je u utorak ministra ekonomije i potpredsednika vlade Zdravka Počivalšeka, posle celodnevne kriminalističke obrade tokom koje je izvršena pretres njegove kuće i kancelarije.

Počivalšek je bio privremeno priveden zbog istrage u kojoj je osumnjičen za nanošenje štete javnim sredstvima, odnosno državnom budžetu, u postupku nabavke respiratora i druge medicinske opreme tokom epidemije koronavirusa.

Nakon što ga je policija pustila, Počivalšek novinarima nije hteo da da komentar, ali je kasnije u saopštenju za javnost naveo da želi da se optužbe na njegov račun istraže što pre i to „brzo, stručno i bez političke motivacije“.

Ostavke zbog tog slučaja dali su ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs i direktor slovenačke policije, a premijer Janez Janša smatra da je istraga politički motivisana, da je u pozadini delovanje opozicije i „duboke države“ da se destabilizuje i sruši aktuelna vlada.

Politička sudbina Počivalšeka koji vodi koalicionu Stranku modernog centra, drugu najveću stranku u vladi, bez koje vladajuća koalicija ne bi imala parlamentarnu većinu, ostaje nejasna nakon što je pokrenuta istraga za koju vladajući smatraju da je politički motivisana, dok vežina opozicionih stranaka navodi da je postupak protiv Počivalšeka dobar razlog za nove izbore ili glasanje o poverenju vladi.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime