EPA-EFE

Vlada Slovenije zvanično je u nedelju uveče proglasila epidemiju koronavirusa za celu zemlju, koja će trajati 30 dana, počevši od danas.

To znači da je plan nacionalne zaštite i spasavanja aktiviran, ali nisu objavljene dodatne restriktivne mere, prenosi STA. Kako navodi slovenačka agencija, u skladu sa uredbom o 30-dnevnoj epidemiji, usvojenom na osnovu zakona o zaraznim bolestima, u zemlji će se primenjivati iste mere kao i do sada.

Portparol vlade Jelko Kacin rekao je za televiziju RTV Slovenija da neće biti promena koje se tiču zaposlenih, studenata i drugih, osim što se od svi poslodavaci pozivaju da organizuju posao od kuće, ukoliko je to moguće.

On je dodao da vlada u ovom trenutku ne vidi potrebu da zatvori tržne centre.

– Ukratko, želimo da što je moguće više stvari funkcionise, ali moraju da postoje neka samoograničenja i disciplina – rekao je Kacin.

Ministarka obrazovanja Simona Kustec navela je na Tviteru da se nije promenio ni plan za rad škola, što znači da će studenti i učenici od šestog razreda osnovne škole preći na učenje na daljinu, kao što je objavljeno ranije ove nedelje, dok će ostali ići u školu u ponedeljak.

Međutim, s obzirom na to da je proglašena epidemija, snage za civilnu zaštitu i pomoć u slučaju katastrofa mogle bi da pomažu u sprečavaju širenja koronavirusa. Jednom kada se aktivira plan za nacionalnu zaštitu i spasavanje, automatski se aktiviraju planovi za regionalnu zaštitu i spasavanje.

Premijer Slovenije Janez Janša prethodno je na Tviteru najavio da će epidemija biti proglašena za teritoriju cele Slovenije i da će trajati 30 dana, počevši od ponedeljka.

U Sloveniji je udeo pozitivnih rezultata u ukupnom broju testiranih uzoraka prvi put premašio 19 odsto, nakon što je virus potvrđen u 726 slučajeva među 3.765 testova, prenosi STA. To znači da broj aktivnih slučajeva Covid-19 u Sloveniji u ovom trenutku iznosi 6.651, dok je virus od početka pandemije potvrđen kod 13.151 ljudi.

U prethodna 24 sata u Sloveniji je od posledica Covid-19 preminulo još troje ljudi, čime je ukupan broj smrtnih slučajeva od ove bolesti uvećan na 187.

Četrnaestodnevna stopa kumulativne incidence na 100.000 ljudi je dostigla 317, dok je dan ranije taj broj iznosio 290.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime