commons.wikimedia

Vlada Slovenije je zaoštrila uslove za ulazak putnika iz Srbije, BiH i s Kosova, pa oni od četvrtak u ponoć neće moći da uđu u Sloveniju bez obaveznog 14-dnevnog karantina ili negativnog testa na Covid-19, rađenog u državama EU.

Kako javljaju mediji, te su zemlje zbog većeg dnevnog rasta broja obolelih od koronavirusa stavljene na tzv. “crvenu listu” epidemiološki nesigurnih država, na kojoj je već Severna Makedonija.

Svi koji u Sloveniju žele da uđu iz država s “crvene liste”, bilo da su slovenački državljani ili stranci, moraće u obavezan karantin ili će morati da imaju negativan test ne stariji od tri dana koji je obavezno obavljen u nekoj od članica EU.

Od ponoći više ne vrede raniji izuzeci po kojima su putnici iz tih zemalja mogli da prođu bez tih mera ako su vlasnici nekretnine ili plovila u Sloveniji. Takođe se rok za tranzit kroz Sloveniju iz tih država skraćuje sa dosadašnjih 24 sata na 12 sati.

Uz tu odluku, Vlada Slovenije je odlučila da Bugarsku koja je bila na “zelenoj listi”, stavi u nižu, “žutu listu”, na kojoj je i nekoliko drugih država EU s lošijom epidemiološkom situacijom.

Ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs objasnio je da to učinjeno zbog rizika unosa koronavirusa u Sloveniju i opasnosti od mogućeg drugog talasa epidemije.

1 COMMENT

  1. Нису Словенци лоши људи. Али хоће да поштеде своје грађане од спектакла “српских” тенисера.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here