EPA/Dumitru Doru
Tanja Fajon

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon imenovana je za predsednicu Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije i EU i na toj poziciji će u narednih pet godina zameniti slovačkog poslanika Eduarda Kukana.

– Srećna sam što nastavljam da se bavim Srbijom i što sam dobila priliku da se potpuno posvetim njenoj evropskoj integraciji. Budite uvereni da ću dati sve od sebe tokom narednog perioda u cilju jačanja odnosa i zbliživanja Srbije i EU – poručila je Fajon.

Tanja Fajon, inače predstavnica slovenačkih socijaldemokrata, i u prethodnim mandatima se u Evropskom parlamentu bavila Srbijom i Zapadnim Balkanom kao članica Spoljnopolitičkog odbora i izvestilac za viznu liberalizaciju.

Povodom imenovanja za predsednicu Odbora EP za saradnju sa Srbijom, Fajon ocenjuje da je od velike važnosti da se nastavi evropski put Srbije i omogući pozitivno kretanje integracija države.

– Cilj Srbije upravo i jeste da postane ravnopravna članica EU i da se pridruži porodici evropskih zemalja. Moje želja i obaveza u narednom periodu predsedavanja, biće da tako nešto probam i da ostvarim – kazala je Fajon.

Za potpredsednike Delegacije za saradnju sa Srbijom imenovani su slovenački i grčki članovi Evropskog parlamenta Franci Bogovič i Petros Kokalis.

1 COMMENT

  1. Po ovom osnovu vlasti u Ljubljani traže više od 200 slika i skulptura, desetine muzejskih predmeta, pa i filmove “Kekec” Jožea Galea, “Bitka na Neretvi”, Veljka Bulajića i “Zadah tela“, beogradskog reditelja crnog talasa Živojina Pavlovića. Svoj zahtev Slovenija je istakla još 2015. godine kada je tamošnje Ministarstvo spoljnih poslova ambasadi Srbije poslalo spisak sa 313 predmeta iz srpskih muzeja, državnih ustanova i rezidencija na koje oni polažu navodno pravo…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here