Složni stranci oduševili Nemce

0

Folklorna grupa kluba "Sveti Sava"
 

Na ovaj skup došli su Nataša Rajević iz Konzulata Srbije u Minhenu, nekoliko poslanika Gradske skupštine i predstavnici Evangelističke crkve.
 

Vrednice

Tri zajednice su zajednički pripremile ovo druženje. Pećanac objašnjava da je sve bilo uređeno za kratko vreme i doterano za dolazak gostiju. Pomenuo je da su pored Vesne Rešitko i njega zaslužne i vredne žene koje su u kuhinji pripremale posluženje za goste (pre svih Radmila Agić, Mira Vujić i Nataša Cikarski, ali ni druge nisu zaostajale za njima).

Bila je to prilika da se razmotre odnosi i saradnja među nacionalnim zajednicama stranaca u Ingolštatu. Predstavnici Srba, Makedonaca i Mađara su se valjano pripremili za ovaj razgovor, a goste su počastili srpskim žitom, slatkim, gibanicom i kolačima, mađarskim gulašem i makedonskim vinom.
 

Sve to pomoglo je da se stotinak prisutnih oseća prijatno, a gradski zvaničnici nisu krili da im je godila ovakva atmosfera. Potvrđuje to i Kosta Pećanac, sekretar kluba domaćina.
 

"Naši gosti iz gradske uprave i članovi tri pomenute zajednice složno su ocenili da je veče bilo dobro organizovano, a ideja ostvarena na opšte zadovoljstvo. Predstavnici grada imali su samo reči hvale za sve što su te večeri čuli, videli i doživeli u našim klupskim prostorijama. Posebno im se dopalo iskustvo stečeno u međusobnoj saradnji ove tri zajednice stranaca", kaže Pećanac.

 

Po njegovim rečima, primer Srba, Makedonaca i Mađara sigurno će biti podsticaj za organizovanje sličnih susreta i okupljanja ostalih zajednica stranaca u Ingolštatu.

Nemci u kolu

Stranci su se predstavili nemačkim domaćinima i nacionalnim folklorom. Nemci su u jednom trenutku spontano ustali i uhvatili se u kolo sa našim igračima, pokušavajući da "uhvate korak" srpske narodne igre.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here