Slučaj Pukanić: Svedoci prepoznali optužene

0

 

U svojim iskazima, dve žene koje su svedočile preko video-linka iz jedne od prostorija suda uz zamagljena lica i izobličene glasove, izjavile su da su u reonu mesta zločina, dvorištu "Nacionala" gde su 23. oktobra 2008. Pukanić i Franjić ubijeni eksplozivom, videle neke od optuženih.

 

Robert i Luka Matanić, Amir Mafaljani, Slobodan Đurović, Bojan Gudurić i Željko Milovanović optuženi su za ubistvo i udruživanje u zločinačku organizaciju.

Svi osim Gudurića i Milovanovića uhapšeni su sedam dana nakon ubistva, a Gudurić se predao banjalučkoj policiji početkom februara, da bi bio izručen Hrvatskoj i priključio se ostalima na suđenju.

Jedino se Milovanoviću sudi u odsustvu s obzirom na to da ga je lane uhapsila srpska policija, pa u pritvoru sa Milenkom Kuzmanovićem i Sretenom Jocićem zvanim Joca Amsterdam u Beogradu čeka suđenje za isto krivično delo.

Svedokinja broj 2 radila je u blizini "Nacionala", a minut pre eksplozije videla je muškarca sa šilt-kapom i šuškavom jaknom koji je izišao iz dvorišta.

Dok su se svi prolaznici nakon eksplozije šokirano osvrnuli, on nije reagovao, sve dok nije prešao ulicu, kad se osvrnuo i nastavio hodati, izjavila je svedokinja koja na prepoznavanju u policiji nije mogla prepoznati tu osobu.

Svedokinja broj 3 prepoznala je dvojicu muškaraca, Amira Mafaljanija i Roberta Matanića, koji su jedne večeri dve sedmice pre atentata razgledavali parking "Nacionala" i gledali okolne zgrade kao da nešto proučavaju.

Nisu mi ličili na slučajne prolaznike, rekla je ona, dodavši da su oni primetili nju, pa su laganim korakom i pričajući izašli iz dvorišta.

U iskazu je pomenula i da je istog dana, u blizini parkinga, videla automobil bugarskih registrskih oznaka, ali tada to nije mogla povezati s dvojcem koji je razgledao parkiralište.

Svedok pod oznakom Koko prodao je za 500 evra moped u kome je bio eksploziv kojim su ubijeni Pukanić i Franjić dvojici muškaraca od kojih je jedan bio Robert Matanić. Na dan prodaje mopeda s Matanićem se čuo tri puta, a Matanić je s drugim muškarcem došao u njegov dućan.

Matanić je, obrativši se svedoku njegovim pravim imenom, rekao da je sa svedokom u trgovini bila i svedokova žena, što je svedok i potvrdio.

Na jučeranjem suđenju dvoje svedoka Mataniću je dalo alibi da je u vreme ubistva bio u autosalonu gde je razgledao automobile.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here