Služba u Babinom Mostu posle 20 godina

0

Vladika Atanasije

Kako je saopštila Informativna služba eparhije, na svetoj liturgiji evharistijski je učestvovalo oko stotinak vernika, naroda i dece iz Babinog Mosta, uključujući i grupu poklonika iz Beograda, koji su došli sa ocem Radivojem Panićem.

Vladika Atanasije, u besedi o vaskrsenju Hristovom, posebno se osvrnuo na duhovni smisao Kosovskog zaveta i istorijski značaj tog mesta, naglašavajući da kosovsko predanje, izvorište i smisao ima jedino u krstovaskrsnom podvigu Hristovom.

Ovo je bila posebna prilika da se verni narod sa episkopima i sveštenstvom okupi na svetoj liturgiji u crkvi u kojoj su, ispod oltarskog dela, sahranjeni mučenici – kosovski junaci postradali na Kosovu Polju 1389. godine.

Sa ovog brežuljka krenula je vojska kneza Lazara u boj i sa mesta gde se danas nalazi crkva pruža se širok pogled niz Kosovo Polje sve do Gazimestana, gde su vođene najžešće borbe. Na povratku iz boja preživeli ratnici su svoje postradale saborce sahranjivali na ovom brežuljku, gde je posle i podignuta crkva, navedeno je u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here