pixabay.com

Australijski izvoz goveđeg i telećeg mesa u 2022. pao je na najniži nivo u poslednjih 19 godina, pošto su farmeri obnovili broj stoke nakon godina “divljih“ vremenskih uslova, inflatornih pritisaka i nedostatka radne snage.

Ukupan izvoz govedine dostigao je svega 854.592 tone tokom 2022, što je najniža brojka od 2003, kada je kravlje ludilo dovelo do značajnog smanjenja izvoza na azijska tržišta.

Portparol organizacije Meso i živa stoka Australije, rekao je da je uzrok pada manje zaklane stoke, a ne smanjena potražnje.

Predviđa se da će izvoz biti povećan 2023, kada se ponovo “izgradi“ nacionalno stado goveda.

Odeljenje za poljoprivredu Australije u decembarskom izveštaju o robama predviđa smanjenje obima izvoza govedine od pet odsto u 2022/23. u poređenju sa 2021/22. zbog visokih cena stoke, loših uslova i ograničenog kapaciteta u prerađivačkim objektima (manjak radne snage).

Analitičar životinjskih proteina iz Rabobenka, Engus Gidlej-Berd, sugeriše da će doći do značajnog povećanja izvoza goveđeg mesa u drugoj polovini 2023. kako se ostvari ciklus rekonstrukcije.

– Imali smo sušne periode još 2015. i 2016. Zatim je došlo do malog odmora do 2017. i onda su 2018. i 2019. ponovo bile suve, što je izazvalo veliku rasprodaju goveda. Od 2020. imali smo prilično dobre sezone – istakao je Gidlej-Berd.

On dodaje da je povećana međunarodna konkurencija, prvenstveno iz SAD, verovatno doprinela smanjenju izvoza na tržišta poput Japana, gde je izvoz smanjen za 8,3 odsto.

Visoka cena Ozi govedine u poređenju s američkim proizvodom verovatno je imala uticaja.

S druge strane, viša cena, koja odražava viši kvalitet, bila je blagodat na nekim tržištima. Došlo je do povećanja izvoza govedine u Kinu za sedam odsto.

– Naše izvozne kvote zavise od vrste proizvoda koji proizvodimo. Tu su goveđi komadići koji su traženi u SAD, ali i visokokvalitetni proizvodi hranjeni zrnom enges/vagju i to je ono što Japan i Kina traže – istakao je Gidlej-Berd.

Stižu sezonci?

Gidlej-Berd upozorava da bi nedostatak radne snage mogao da ograniči rast proizvodnje. Poljoprivredna industrija, posebno prerađivači mesa, suočili su se s gašenjem i usporenom proizvodnjom zbog nedostatka osoblja.

Prošlog meseca je ministar poljoprivrede, Marej Vat, najavio proširenje broja sezonske radne snage iz Pacifika u Australiju u pokušaju da privuče više radnika u fabrikama za preradu hrane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here