Smanjena smrtnost od srčnih bolesti

0

 

„Poslednji statistički podaci pokazuju da polako zaustavljamo epidemiju srčanih bolesti i smanjujemo smrtnost od tih bolesti“, rekao je Ostojić, koji je direktor Klinike za kateterizaciju Instituta za kardiovaskularne bolesti Kliničkog centra Srbije.

On smatra da će doći do prekretnice u prevenciji i primeni najnovijih metoda lečenja najtežih oboljenja srca i dodaje da je 2007. od svih bolesti umiralo 43 odsto pacijenata, a od srca čak 57 odsto.

„Dakle, više od polovine od ukupnog broja umrlih, gubilo je živote zbog kardiovaskularnih bolesti. Poslednji podaci pokazuju da je taj skor sa 57 odsto pao na 52 odsto umrlih, što upućuje na zaključak da polako usporavamo ili zaustavljamo ovu pošast“, kaže Ostojić.

Najzaslužniji za takvo stanje su, prema njegovim rečima, stručni kadrovi a zatim i bolja opremljenost bolnica, bolji uslovi za lečenje, savremena dijagnostika i veliki pomak u prevenciji.

Ostojić je najavio da će evropski lekari, u okviru Kongresa kardiologa Srbije koji počinje 18. oktobra, u Beogradu na pacijentima primeniti najsavremenije metode lečenja.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here