Sme li Vučić pred ratne veterane?

0

Rok od dva dana da dođe u Valjevo
 

Na ovaj potez veterani su se odlučili jer posle njihovog prethodnog štrajka nije ispunjen dogovor sa tadašnjim predsednikom Vlade Srbije Ivicom Dačićem.

Predsednik valjevskog udruženja boraca Ljubomir Bradić rekao je medijima da uz njega glađu štrajkuju još osam predstavnika udruženja boraca iz Kruševca, Ivanjice, Vlasotinaca, Ivanjice…

 

I Strazbur zna

Veterani zahtevaju da se usvoji zakon o boračkoj zaštiti i uredba o obaveznom zdravstvenom osiguranju učesnika ratova u SFRJ od 1990. do 1999. Traže i veću brigu o deci poginulih boraca i njihovom zapošljavanju, te isplatu ratnih dnevnica o čemu je pokrenut spor pred Evropskim sudom u Strazburu.

Štrajk je organizovan u prostorijama valjevskog udruženja, a od juče im se pridružio Milorad Mitić Skuter iz Leskovca, koji je, prema Bradićevim rečima, 530 dana proveo pod šatorom, štrajkujući za boračka prava.

Predsednik Saveza udruženja boraca Srbije u ratovima od 1990 do 1999. Dušan Nikolić iz Leskovca pozvao je ratne veterane da prekinu štrajk glađu. Ocenio je da "nema nikakvih razloga za štrajk" jer je delegacija ovog saveza razgovarala sa nadležnima u Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja i zadovoljni su prijemom. Dodao je da su se saborci u štrajk upustili samoinicijativno, bez dogovora s rukovodstvom Saveza udruženja boraca Srbije.

Bradić, koji je i generalni sekretar tog udruženja, obavestio je novinare da je Nikolić smenjen i isključen iz članstva u udruženju zbog "nenamenskog trošenja novca Udruženja". Kako tvrdi Bradić, Nikolić je radio "protiv interesa boračke populacije navodnim pregovorima s političarima o prekidu štrajka glađu mimo odluke Izvršnog odbora Udruženja".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here