Smena Artemija po nalogu Tadića?

0

 

Mnogi smatraju da "neposlušnost" vladike Artemija nije zaboravljena

 

 

Najnoviji slučaj saslušavanja vladike raško-prizrenskog Artemija i crkvena istraga o poslovanju njegove eparhije pre svega je političke prirode, i to po diktatu iz državnog vrha Srbije!

 

Kako "Vesti" saznaju u crkvenim krugovima, ovo bi ujedno trebalo da bude i "pokazna vežba" kako mogu da prođu i drugi episkopi Srpske pravoslavne crkve koji bi se eventualno usprotivili sinodskim odlukama.

 

Artemiju se preti smenom ili podelom eparhije na dve, uz prethodno privremeno postavljanje tutora do prolećnog zasedanja crkvene skupštine, koja će doneti konačnu odluku o statusu episkopa raško-prizrenskog.

 

"Nema tog patrijarha koji bi "gvozdenom metlom", odnosno pretećom čistkom svom bratu u Hristu započeo karijeru na tronu Svetog Save. Očigledno se radi o signalu ili zahtevu ovozemaljskih državnih "bogova". Nije, naime, nepoznato da je Artemije "trn u oku" i Beogradu i Prištini. Takođe, poznato je da on dobrovoljno ni po cenu sopstvenog života neće sa Kosova i Metohije, pa treba naći valjan kanonski razlog za njegov premeštaj ili prinudno penzionisanje, kako više ne bi smetao u ostvarivanju projekta "velike Albanije" sa sve Preševskom dolinom u centralnom delu Srbije, čemu zdušno, svesno ili nesvesno, pripomaže i sama srpska prestonica“, smatraju pojedini crkveni visokodostojnici.

Eparhije posluju na crno

 

Pojedini visokodostojnici ističu da je pre Eparhije raško-prizrenske, Sinod trebalo da pošalje istražitelje i u sve druge eparhije, čak i u samu Patrijaršiju SPC, "jer sve eparhije manje ili više, a posebno one u Srbiji, posluju u domenu sive ekonomije i bez fiskalnih računa".

"Ovde je očigledno reč o kontinuiranoj hajci, danas na episkopa Artemija, a sutra na nekog drugog neposlušnika“, smatraju upućeni visokodostojnici.

U pojedinim episkopskim krugovima uvereni su da su zamerke vladici Artemiju što je svog sekretara protosinđela Simeona Vilovskog unapredio u čin arhimandrita, banalno pokriće za iznalaženje Artemijevog tobožnjeg crkvenog prestupa.

 

U krugovima bliskim Velikom crkvenom sudu SPC-a smatraju da "slučaj Artemije" podseća na nekadašnji politički proces protiv vladike američkog Dionisija Milivojevića, koji je zbog svog antititoističkog delovanja i antikomunističkog stava, po nalogu državnog vrha SFRJ, morao da bude ekskomuniciran iz SPC.

 

"Posle više bezuspešnih pokušaja u iznalaženju prestupa, neargumentovano su mu pripisali ogrešenje o monaške zavete, i to sa kćerkom njegovog prijatelja iz detinjstva, srpskog političkog emigranta u Parizu. Milivojević je od nje bio stariji 36 godina, i po njenom dolasku u Ameriku, na molbu devojčinog oca, kao roditelj joj je pomagao da se uklopi u novu sredinu“, ocenjuje jedan od visokodostojnika koji pamti, kako kaže, vreme "kad je Udba ‘žarila i palila’ u srpskoj crkvi".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here