Pixabay.com

Predsednik Madagaskara Andri Radžoelina smenio je ministra spoljnih poslova, jer je glasao za usvajanje rezolucije Ujedinjenih nacija, kojom se osuđuju referendumi u četiri ukrajinske oblasti za pridruživanje Rusiji, saopštila su danas izvori iz kabineta predsednika.

Dvojica visokih zvaničnika iz kabineta predsednika Radžoeline, rekli su za Rojters da je ministar Ričard Randriamandrato smenjen, jer je bio jedan od onih koji su glasali za usvajanje rezolucije.

Prošle srede, Generalna skupština Ujedinjenin nacija je velikom većinom usvojila rezoluciju kojom se osuđuje održavanje referenduma o pridruživanju četiri ukrajinske oblasti Rusiji.

Za usvajanje rezolucije, čiji nacrt je izradila EU, glasale su 143 zemlje članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, od 193.

Samo četiri zemlje pridružile su se Rusiji u glasanju protiv – Sirija, Nikaragva, Severna Koreja i Belorusija.

Uzdržano je bilo 35 zemalja, među kojima i Kina, dok ostale nisu glasale.

Ruski napada na Ukrajinu ove godine doveo je mnoge afričke zemlje u nezgodan diplomatski položaj, s obzirom da mnoge imaju komplikovanu istoriju odnosa sa Zapadom i bivšim Sovjetskim Savezom, kao i važne ekonomske veze sa Rusijom, navodi Rojters.

Madagaskar je do prošle nedelje uvek bio uzdržan tokom različitih glasanja o rezolucijama u vezi sa krizom u Ukrajini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here