Smeta mu zatvor zbog Ramazana

0

Čovek tražio da se brani sa slobode jer u zatvoru ne bi mogao na pravilan način da obeleži mesec Ramazan (Foto: Ilustracija)
 

Advokati Alija Džuburija tražili su od Okružnog suda da odobri puštanje njihovog klijenta, podsećajući da je on već proveo 20 godina i šest meseci u zatvoru, čekajući suđenje.

Advokat Bil Retalik, koji zastupa Džuburija, rekao je da postoji rizik da on odsluži celu zatvorsku kaznu, čak i pre nego što porota razmotri da li je on kriv ili ne. On je, takođe, kazao da je Džuburi takođe iskusio probleme u zatvoru povezane sa svojom muslimanskom verom.

 

Teške telesne povrede

Džuburi (22) iz Vejkli Hajtsa, priznao je da je kriv po jednoj optužbi za nenamerno nanošenje ozbiljnih telesnih povreda. Navodi se da je on Lindzija napao ispred noćnog kluba "Živago" u avgustu 2012. Lindzi je ostao sa ozbiljnom povredom mozga koja je zahtevala mesece intenzivne rehabilitacije. On je i dalje podvrgnut fizičkom i psihološkom tretmanu, ali se vratio na posao sa punim radnim vremenom.

– Ramazan počinje 27. jula i to je 30-dnevni post, jedino jedeš posle zalaska sunca i to se ne uklapa u zatvorski režim – rekao je Retalik. – Prošle godine neuobičajenim potrebama mog klijenta za Ramazan nije bilo lako da se udovolji, dobijao bi hladne ostatke, zato što bi kuhinja bila zatvorena do vremena kada on ima pravo da jede. Tokom tog perioda izgubio je 15 kilograma.

Retalik je objašnjavao da zahtev za puštanje uz kauciju dolazi zato što je suđenje njegovom klijentu zakazano za iduću godinu.

– Pošto je držan u zatvoru 20 godina i šest meseci, to znači da bi mogao da odleži svoju kaznu čak i pre nego što njegov slučaj bude zaključen – rekao je on.

Kos Lesis, tužilac, kazao je da ozbiljnost Džuburijevog navodnog krivičnog dela zahteva da on bude zadržan u pritvoru.

– Mi ne smatramo da bi čak 20 godina i šest meseci bilo odgovarajući period koji bi on trebalo da provede bez prava na uslovno puštanje (ako bude utvrđeno da je kriv) – kazao je on. – Nažalost, do suđenja će se čekati, ali to samo po sebi nije zadovoljavajući razlog da se odobri puštanje uz kauciju. Uz uvažavanje Ramazana, izvinjavam se zbog cinizma, ali biti u noćnom klubu i piti, ne upućuje da se radi o vernom muslimanu koji želi da slavi Ramazan.

Sudija Dejvid Smit odbio je Džuburijev zahtev, rekavši da je navedeno krivično delo suviše ozbiljno, izvestio je Advertajzer.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here