EPA/Hayoung Jeon
Kristijan Šmit

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio je da očekuje da rešenja otvorenih pitanja dođu iz BiH, ali da je spreman da upotrebiti bonska ovlašćenja ako država bude ugrožena.

Šmit je u intervjuu za Nezavisne novine rekao da je predložio da se razgovara o svim otvorenim pitanjima, uključujući pitanje Inckovog zakona i pitanje državne imovine.

“Ostajem optimista da ćemo o tim pitanjima naći zajednička rešenja koja će biti jako dobra. Moja ponuda je i dalje otvorena i u odnosu na predstavnike RS. Treba sarađivati na bazi poverenja i ja sam za to spreman”, naveo je Šmit.

Istakao je da nije baš da u svakom momentu ili svaki dan želi da koristi bonska ovlašćenja, ali da neće oklevati da ih upotrebi kad vidi da su ugrožene strukture BiH. Dodao je da, kada je reč o Izbornom zakonu, ipak misli da rešenja moraju da dođu od domaćih autoriteta.

Govoreći o Zakonu o zabrani negiranja genocida, koji je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Incko, Šmit je rekao da na taj zakon odgovor treba da pruži Parlamentarna skupština (PS) BiH.

– Moj predlog je da zakon poništim kada PS napravi vlastiti zakon, a to još nije učinjeno – naveo je Šmit.

Dodao je da se o pitanjima kao što je raspodela imovine mora razgovarati.

Šmit je ocenio da se situacija u Ukrajini ne može porediti sa onim što se desilo na Kosovu i Metohiji 1999. godine, ali je dodao da misli da Zapad mora imati razumevanje za srpsku poziciju.

– Znam da Srbiji to nije jednostavno i utoliko više imam poštovanja jer su podržali rezoluciju u UN o Ukrajini – rekao je Šmit.

Naveo je da nije reč o tome da se prekinu emotivne veze s Rusijom i ocenio da je rat u Ukrajini Putinov rat, a ne rat Rusije. Dodao je da ne želi da dovodi u pitanje stare veze između Srba i Rusije.

Na pitanje da li Nemačka ima razumevanja za srpsku poziciju, Šmit je odgovorio da u Evropi ponekad nedostaje razumevanje ne samo da je Srbija deo Evrope, nego da Srbija ima jako tužnu i tešku istoriju. Prema njegovom mišljenju, u određenim političkim oblastima u Srbiji se i dalje definišu kroz tu tešku prošlost, ali političari to treba da prevaziđu.

4 COMMENTS

  1. Mali c3lavi nemacki turista sebe naziva visokimprestavnikomi ako ga nije postavio Svet bezbednosti.To je ta zapadna demokratija i postovanje medjunarodnog prava.RS .Srbija.Rusija i Kina ne proznaju tog malog coveculjka bez dlake na glavi.Napolje iz BiH

  2. vidis koje mu bio i s kim pod stanjingradom.tosu isti samo ovog puta stigli do dambasa.dace bog daih vratimo kuci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here