EPA/Hayoung Jeon
Kristijan Šmit

Odluka nemačkog diplomate Kristijana Šmita koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, osim političkog, mogla bi da izazove pravni haos u zemlji jer su prilikom pisanja ovog akta zanemarena važeća zakonska rešenja, pa bi se moglo dogoditi da onaj ko bude sprovodio odluku, ako do toga uopšte dođe, praktično prekrši zakon.

Šmit je, naime, doneo odluku u kojoj je navedeno da se odobrava raspodela i korišćenje iznosa od 12.528.000 KM za pokriće rashoda Centralne izborne komisije BiH za održavanje izbora u skladu sa strukturom rashoda navedenom u zahtevima CIK-a od 18. aprila 2022.

– Sredstva iz Člana 1. ove odluke obezbeđuju se bez obzira na izvor prihoda, uključujući, ali ne ograničavajući se na prenesene viškove prihoda iznad rashoda iz prethodnih fiskalnih godina ili bilo koji drugi izvor. Radi izbegavanja sumnje, ovlašćuje se Ministarstvo finansija i trezora BiH da izvrši prenos sredstava naplaćenih kao naknada za izdate dozvole za korišćenje radiofrekvencijskog spektra za pružanje usluga putem mobilnih pristupnih sistema – naveo je Šmit u odluci.

Podsetimo, Savet ministara BiH je u ponedeljak doneo odluku kojom se iz istih izvora koje pominje Šmit odobrava 9,5 miliona KM što, kako su naveli iz CIK-a, nije dovoljno. Upućeni u problematiku funkcionisanja institucija BiH tvrde da drugačije jednostavno nije moglo jer bi time bila narušene zakonske odredbe koje propisuju da rashodi ne mogu biti veći od prihoda.

– Namećući odluku kojom je za tri miliona KM povećao rashod, Šmit praktično tera onog ko treba da sprovede tu odluku da prekrši zakon – objašnjava naš sagovornik iz zajedničkih institucija.

Iz Srpske su osudili Šmitov potez navodeći da je u pitanju poraz međunarodne zajednice.

– To su naši izbori, naše pare, nisu njihove. Ako taj Šmit ima novac da to kao fizičko lice donira niko mu ne brani da pomogne, da da donaciju – poručuju zvaničnici Srpske.

S druge strane, u Sarajevu gde se većina političara zaklinje u suverenitet i nezavisnost BiH, pozdravljena je odluka jednog stranca.

– Odluka predstavlja pobedu bosanskog političkog faktora, odnosno zdravih političkih opcija koje su sa međunarodnim partnerima igrale konstruktivnu ulogu tokom duge političke borbe za održavanje izbora, a koje je HDZ nastojao blokirati – rekao je član Predsedništva BiH Željko Komšić.

Pojedine partije pozvale su Šmita da nametne i druge odluke koje se tiču održavanja izbora, ali on na to nije odgovorio.

Gura ruku u tuđi novčanik

Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je na zvaničnoj Fejsbuk stranici da je Kristijan Šmit nelegitiman visoki predstavnik te da “njegove takozvane odluke nisu obavezujuće”.

– Što se tiče suštine poslednje od njih koja se odnosi na održavanje izbora, poslednja granica cinizma je prevaziđena. Nikada do sada međunarodni zvaničnici nisu tako besramno zadirali u tuđi novčanik. Iako se, iskreno govoreći, ova akcija organski uklapa u piratsku logiku kolektivnog Zapada, što jasno pokazuju nezakonita ograničenja prema Rusiji – navode iz Ambasade Ruske Federacije.