EPA
Kristijan Šmit

Visoki predstavnik Kristijan Šmit od parlamentaraca Skupštine BiH traži da usvoje, kako navodi, svoj zakon o zabrani negiranja genocida i govora mržnje i poručuje da bi on onda bio spreman da povuče nametnutu odluku njegovog prethodnika Valentina Incka.

“Pozivam vas da u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojite zakon kojim bi se zabranili određeni oblici govora mržnje, uključujući i negiranje svakog genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca”, napisao je Šmit u pismu državnim parlamentarcima BiH.

Svi, navodi Šmit, znamo da nepriznavanje masovnih zločina i kršenja ljudskih prava može imati pogubne posledice po društvo.

“Tokom posljednjih 150 godina, međunarodna zajednica se obavezala da će uspostaviti pravila za izbegavanje sukoba i utvrditi humanitarne standarde koji se primenjuju tokom rata i sukoba obeleženih nasiljem, da bi se obezbedilo poštovanje potreba za humanim postupanjem i vodila briga o osobama koje su se našle u ratnim okolnostima”, navodi Šmit.

Dodaje da negiranje dobro dokumentovanih i utvrđenih činjenica o ratnim događajima, uključujući i genocide, sprečava društva da se nose s kolektivnom prošlošću, te da predstavlja nastavak zlostavljanja žrtava.

“Izmjene Krivičnog zakona BiH donesene u julu 2021. godine zasnivaju se na principu očuvanja temeljnih vrednosti. Zakonodavni akti mogu ostvariti svoj potencijal u smislu promovisanja mira i pomiranja jedino ukoliko, paralelno s njima, u društvu postoji osnovni koncensus, kao i zajednička spremnost da se pokaže razumevanje i saosećanje, posebno među mladim ljudima koji su sledeća generacija”, piše Šmit.

Smatram da je uloga Parlamenta kao političkog predstavničkog tela da pokuša da donese svoj zakon o ovom pitanju, naveo je i dodao:

“Poželjno je koristiti demokratski institucionalni proces. To neće biti lako i zahtevaće da se u Parlamentu i u društvu izvrši trezvena priprema koja će biti okrenuta ka postizanju koncezusa”.

To, dodao je, zahteva angažman koji se neće ograničiti samo na političke predstavnike.

“U vezi s tim, ocenio bih nameru Parlamenta da se izmene Krivičnog zakona donesene odlukom visokog predstavnika zamene zakonom koji će doneti Parlamentarna skupština BiH”, naveo je visoki predstavnik, preneo je sarajevski portal Klix.

Šmit je izrazio spremanost da ukine postojeći Zakon kada na snagu stupi novi usklađen s evropskim i međunarodnim standarima koji je bude usvojila Parlamentarna skupština BiH.

Naglasio je da se zakon odnosi na pojedince koji su počinili ratne zločine, a ne na narode ili etničke grupe u celini.

“Ne postoji drugo tumačenje”, navodi Šmit i dodaje da zakon ne pravi razliku na osnovu etničke pripadnosti žrtava, svaka žrtva i njena porodica zaslužuju bezuslovno poštovanje.

1 COMMENT

  1. “Ne postoji drugo tumačenje”, navodi Šmit i dodaje da zakon ne pravi razliku na osnovu etničke pripadnosti žrtava, svaka žrtva i njena porodica zaslužuju bezuslovno poštovanje.

    Pa onda počnite jednom i srpske žrtve bezuslovno da poštovate!!!!!!!!!!!!!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here