Printscreen/Youtube
Kristijan Šmit

Uprkos protivljenju ambasadora Rusije i Kine, nemački diplomata Kristijan Šmit, koji je mimo procedure imenovan za visokog predstavnika u BiH, pozvan je da se obrati na sednici Saveta bezbednosti UN o stanju u BiH.

Šmit je u svom izlaganju naveo da pretnje ustavnom poretku u BiH dolaze sa jedne strane, iz Republike Srpske. Dodao je, međutim, da opasni izazovi po Bosnu i Hercegovinu dolaze i iz drugih delova zemlje.

– Fraza originalan Dejton koju često koriste u Srpskoj, otkriva nepoštovanje Ustava. Promene ustavnog poretka ne mogu se činiti jednostrano, nego samo kroz parlamentarne odluke. Moraju se poštovati odluke Ustavnog suda BiH i dejtonski principi – rekao je on.

Dodao je da je više puta pozivao na razgovore o ustavnom sistemu, ali da nije dobio nikakav odgovor iz RS, i da Republika Srpska usvaja zakone koji mogu ugroziti ustavni temelj BiH, podsećajući na odluke koje je donela Narodna skupština RS.

– Ovi pokušaji mogu biti zaustavljeni uz pomoć međunarodne zajednice. U zavisnosti od toga kako međunarodna zajednica odluči dalje da deluje, to će imati uticaja na ceo Zapadni Balkan. Pokazali smo odlučnost, ali smo voljni i da vodimo dijalog – rekao je Šmit.

Ruski ambasador: Šmit je nelegalan

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja izjavio je u Njujorku da je za Rusiju mesto visokog predstavnika u BiH i dalje upražnjeno, i da nema osnove za pozivanje Kristijana Šmita na današnju sednicu Saveta bezbednosti, jer se time podriva autoritet tog tela UN.

On je na početku današnje sednice Saveta bezbednosti na kojoj se razmatra situacija u BiH ocenio da je cinično ponašanje zapadnih sila koje postavljaju visokog predstavnika bez saglasnosti ovog tela UN.

Kineski ambasador u UN Geng Šuang podsetio je da imenovanje Šmita nije podržano, i da nije prikladno da se nemački političar obraća Savetu bezbednosti UN u kapacitetu visokog predstavnika.

Predsedavajuća sastanku Linda Tomas Grinfild je posle izlaganja Nebenzje i Genga pozvala Šmita da učestvuje na sastanku, koji se posle toga obratio Savetu bezbednosti UN.

Opstrukcije bošnjačkog političkog korpusa, uključujući i Stalnu misiju BiH pri UN urodili su plodom i predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija onemogućen je da se obrati na sednici Saveta bezbednosti UN, potvrđeno je za RTRS iz njegovog kabineta.

5 COMMENTS

  1. Mislim da bi Rusija i Kina trebalo da imenuju svog visokog predstavnika za BIH i ostali takodje….pa da cirkus bude potpun

  2. Ove UN polako gube smisao, a to će na kraju dovesti do rata. Na taj način će se ispuniti želja moćnika o ZLATNOJ MILIJARDI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here