Tanjug

Pretnje Kristijana Šmita, nemačkog političara koga Sarajevo i deo međunarodne zajednice priznaje kao visokog predstavnika u BiH, da 9. januar 2024. godine neće biti proslavljen kao Dan Republike Srpske “u istom okviru kao dosad” odbačene su u Banjaluci uz poruku da će samo Srpska odlučivati kada će i šta slaviti i da na to ne može da utiče ni Šmit niti bilo ko van Srpske.

Srpska svakako ne priznaje Nemca za visokog predstavnika, a i da ga priznaje, on ne bi imao pravo da određuje kako će i da li će uopšte proslavljati Dan Republike, tvrde zvaničnici iz Banjaluke. Podsetimo, Šmit je u intervjuu za sarajevsko “Oslobođenje”, govoreći o ovogodišnjoj proslavi Dana Srpske, rekao da se “sada moramo odmaći od 9. januara 2023. i gledati u budućnost”

– Polazim od pretpostavke da će Tužilaštvo proveriti i pregledati govore. Rekao sam da tamo ništa nemaju da traže službenici iz državne službe i zbog toga pretpostavljam da će se brižljivo analizirati i proveriti sve šta se tamo dešavalo. Sada se moramo odmaći od 9. januara 2023. i gledati u budućnost. Mora se reći da se 9. januar 2024. u tom okviru i na taj način neće dogoditi. Dakle, mogu se slaviti i državni i praznici entiteta, ali to se može raditi na drugi način i nikome zbog toga neće pasti kruna s glave – naveo je Šmit indirektno pozivajući i tužilaštvo da reaguje.

U Sarajevu već godinama, otkako je Dan Republike osporen pred Ustavnim sudom BiH, tvrde da je obeležavanje ovog praznika neustavno. Istovremeno, ignorišu činjenicu da je Republika Srpska u konkretnom slučaju provela odluku Ustavnog suda i iz svog Zakona o praznicima izbrisala 9. januar. Međutim, nakon što su građani Srpske na referendumu na jesen 2016. odlučili da žele da 9. januar ostane Dan Republike, o tom prazniku je usvojen poseban zakonski akt, tako da u celoj toj priči praktično nema ništa nezakonito.

Iz vrha vlasti u Banjaluci poručuju da su Šmitove izjave irelevantne i da to što on govori ne može da se odnosi na Srpsku. Ponavljaju da je Šmit nelegalni visoki predstavnik.

Savetnik predsednika Republike Srpske Radovan Kovačević poručio je da će o proslavi Dana Republike 9. januara odlučivati isključivo institucije Srpske, a “ne bilo koji Šmit ili Štrumpf”.

– To treba da bude svima potpuno jasno – naglasio je Kovačević.

S druge strane, ostaje nejasno na osnovu čega je Šmit izrekao pretnju da 9. januar sledeće godine neće biti isti kao ove i svih prethodnih jer on nema nikakve mehanizme kojima bi mogao da zabrani održavanje svečanog defilea i svih pratećih manifestacija.

– I da donese nekakvu odluku, ona u Srpskoj neće biti sprovedena, prvo, jer je on nelegalan, a drugo, odluke visokih predstavnika, pa makar bili i legalni, u Srpskoj neće biti primenjivane – poruka je iz Banjaluke.

Prijave bez osnova

U proteklih nekoliko dana više bošnjačkih udruženja podnelo je krivične prijave Tužilaštvu BiH zbog proslave Dana Republike. Tvrde da odgovorni za organizaciju proslave treba da odgovaraju jer su obeležavali praznik koji je proglašen neustavnim. Slični potezi viđeni su i prethodnih godina, ali tužioci nisu pokrenuli nikakav postupak.

Ove godine glavni tužilac Milanko Kajganić izjavio je federalnim medijima da su te prijave stigle u tužilaštvo i da je na osnovu na njih formiran predmet. S druge strane, pravni eksperti koje smo konsultovali ocenjuju da je formiranje predmeta službena stvar i da to mora da bude učinjeno kad god neko podnese krivičnu prijavu.

– To što je formiran predmet ništa ne mora da znači. Tužioci imaju obavezu da kad neko – građanin ili policija – podnesu krivičnu prijavu, formiraju predmet o tom slučaju. Nakon provedenih analiza odlučuje se šta će dalje biti s tim predmetom, ali u ogromnom broju slučajeva sve završi tako što nikakva istraga ne bude pokrenuta. Imajući u vidu da su prijave bošnjačkih udruženja bez osnova, izvesno je da će biti odbačene – objašnjavaju naši izvori iz Tužilaštva BiH.

Biće sve grandioznije

Predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić ocenio je da, što su pritisci veći, Srpska će sve grandioznije proslavljati Dan Republike.

– Uvek će biti svečanih akademija, defilea, dodele odlikovanja. Niko osim nas ne može uticati da li će se to događati. Dan Republike Srpske uvek će se slaviti – poručio je Stevandić.