EPA/Hayoung Jeon
Kristijan Šmit

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit izjavio da Vojska Republike Srpske neće biti formirana.

– Posledice toga su vrlo jasne, uključujući i moju stranu – rekao je Šmit u Vašingtonu, gde će se sastati sa predstavnicima Stejt departmenta.

On je naveo da je prošle nedelje razgovarao sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, navodeći da su zaključili da je međunarodna zajednica opredeljena da doprinese primeni Dejtonskog sporazuma, odnosno da je potrebna saradnja između Evropske unije i NATO.

– NATO je prisutan u Sarajevu. Trebalo bi biti jasno da ako se stvari zakomplikuju, da Evropska unija, EUFOR i NATO, preko takozvane komandne strategije “Berlin plus” mogu povećati svoje prisustvo – istakao je Šmit.

Dodao je da za tim ne postoji potreba u ovom trenutku, ali da međunarodna zajednica “mora da bude svesna situacije”.

On je rekao da će tokom svog boravka u SAD američke zvaničnike informisati o stanju u BiH, kao i da će se s njima konsultovati o budućim zajedničkim odlukama, u skladu sa njegovom nadležnošću Visokog predstavnika i nadležnostima međunarodne zajednice.

Šmit je ocenio da se Dejtonski mirovni sporazum u BiH ne poštuje, prvenstveno zbog, kako je naveo, postupaka srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Prema njegovim rečima, Dodik je u poslednje vreme izgubio podršku velikog dela građana Republike Srpske, a postoje, kako je naveo, i glasine da ga nadležne institucije istražuju zbog korupcije.

Visoki predstavnik je dalje rekao da predstavnici međunarodne zajednice treba da razgovaraju o tome kako se nositi sa krizom u BIH, šta je budućnost BiH, kako zemlji obezbediti članstvo u EU i koji bi sledeći koraci trebali biti.

Navodeći da se BiH nalazi u “najopasnijem položaju od rata”, Šmit je kazao da pritom ne misli na “vojno povećanje napetosti”, već na nefunkcionalnost države u celini.

Navodeći da “okleva” da posegne za “bonskim ovlašćenjima”, odnosno da pojedine zvaničnike smeni sa dužnosti, Visoki predstavnik u BiH je kazao da treba raditi pomoću “štapa i šargarepe”.

– Štapovi bi mogli biti poništavanje ili zamena zakona koji ne ispunjavaju zahteve Dejtonskog mirovnog sporazuma – istakao je on.

7 COMMENTS

  1. eto nemacka vec kontrolise balkan sramota ima tri goruce tacke na ovom svijetu koje treba rasturiti
    da bi mir mogao da se postigne

  2. AKO se uvede RS vojska zapada nema bosna u nato zato hoce preko auf sarajevo da promene pravo sudije gde se svi dir naroda biraju ulaz u nato zu bi RS izgubili jer vise se ne pita presednik entiteta jer u bosnu ima vise muslimani nego srbi i ona bi srbin iz rs bili u nato vojsku i bi srbi preko drine bili protivnici srbin protiv srbina
    I SRBIJA gubi RS za mozda vekova sve dokle das i nato postoji

    TO Zlo sve srpsko i narod da se unisti srbi nista nesmeju da dobiju

  3. VRS je već formirana ,čudi me da ovaj jadnik nije upućen od svojih obavjestajnih službi , donošenje zakona za koji dan je tek formalna stvar.
    3 kasarne na teritoriji RS su već inoficijelno u rukama Policije Republike Srpske.
    Zasto ne pišete o tome ??

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here