EPA/Fehim Demir
Kristijan Šmit

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit rekao je danas da se ne mora govoriti da je debakl to što je on morao da nametne odluku o finansiranju izbora.

On je u Dnevniku D Federalne televizije ocenio da je dobro to što će se izbori održati.

– Ja bih više voleo da nisam morao da delujem, da nisam morao da se umešam, ali uz svo poštovanje onih koji se brinu o tome, u ovoj zemlji su ljudi jednostavno svi tako nervozni – rekao je Šmit.

Kaže da novac za izbore bez njegove intervencije ne bi bio potpuno obezbeđen, prenosi Kliks.ba.

Šmit je 7. juna primenio tzv. “bonska ovlašćenja” i nametnuo odluku o finansiranju Opštih izbora koji su zakazani za 2. oktobar, naloživši da se Centralnoj izbornoj komisiji BiH prebaci 12,5 miliona KM za organizaciju i sprovođenje izbora.

Šmit je objasnio da je vlada BiH 19. maja trebalo da obezbedi finansiranje izbora u visini od 12,5 miliona konvertibilnih maraka, a da je, nakon što to nije učinila, dao rok do 6. juna.

– Slučajno, upravo 6. juna se to onda i dogodilo, ali nije bilo dovoljno i nije bilo potpuno, nisu bila sva sredstva. Ja respektujem da je to bio ispravan put, ali mogu vam reći i šta je nedostajalo. Nedostajala su oko 3 miliona KM – rekao je Šmit za Federalnu televiziju.

Naveo je i da je finansiranje izbora obaveza upisana u zakon i odnosi se na Vladu BiH.

Naglasio je da politička klima u BiH mora da se promeni.

Prema njegovim rečima, niko neće dati nešto ili izgubiti nešto ako kaže “evo ja ću malo da popustim, hajde da nađemo neko zajedničko rešenje”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here