Z. Mirković
Stanković je aktivan član pevačke grupe KSD Bambi

Kulturno-umetnička udruženja u Austriji nisu poklekla pred korona virusom i pored pandemije i zaključavanja uspela su prošle godine da se održe i nastave aktivnosti uz prekide zbog lokdauna.

Ni Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) nije stajao i zakazao je Smotru folklora za srednji i izvođački ansambl 26. marta, kaže u intervjuu za “Vesti” Aleksandar Stanković predsednik ASSF. Stanković ističe dobro saradnju sa institucijama Srbije i navodi da vlasti zemlje domaćina počinju da uviđaju značaj rada srpskih udruženja i potrebe srpske zajednice u Austriji.

Koji su to uspesi koje je u ovoj teškoj situaciji postigao Austrijski savez srpskog folklora u 2021. godini?

– Jedan od velikih uspeha je da smo se, u momentu kada su mnogi hteli da odustanu i da prestanu da rade, opredelili da nastanemo i nastavimo novim pristupom i novom energijom – opredelili smo se da planski radimo. Pored bitnih informacija koje smo dobili o stanju u kojem su se naša kulturno-umetnička društva nalazila i šta je to što je njihovim umetničkim rukovodiocima potrebno za rad, uspeli smo da bolje upoznamo i povežemo predstavnike ovih društava i umetničke rukovodioce kroz rad umetničkog odbora saveza. U 2021. smo imali veliki broj sastanaka i razgovarali o brojnim pitanja koja se postavljaju pred naša društva. Dosadašnjim radom pokazali smo spremnost da kao kompetentni sagovornici izađemo u susret našim društvima u Austriji i šire. Generalno gledano, smatram da je veliki uspeh da su predstavnici društava i umetnički rukovodioci prepoznali značaj saradnje i pokazali spremnost da jedni sa drugima razgovaraju o otvorenim pitanjima i mogućnostima.

Koje je sve manifestacije ASSF organizovao u prošloj godini?

– U junu smo u Beču imali prvu zajedničku manifestaciju članica ASSF pod nazivom “Sa tradicijom i kulturom zajedno u budućnost” i prezadovoljni smo uspehom tog koncerta. Zahvaljujući spremnosti naših društava i velikoj podršci Srbije i Radničke komore Salcburga uspeli smo da 18. septembra održimo u Salcburgu svečanu akademiju povodom Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Tada smo imali priliku da, pored Arnoa Gujona, direktora Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu i Nebojše Rodića, ambasadora Srbije u Austriji, ugostimo i veliki broj predstavnika naših diplomatsko-konzularnih predstavništava i društava u Austriji. Zbog značaja jedinstva i sloge srpskog naroda – posebno u dijaspori, jednoglasnom odlukom Upravnog odbora opredelili smo se da proslavu ovog praznika uvedemo kao tradiciju našeg saveza koja će se svake godine proslavljati u drugoj pokrajini Austrije. U nastavku akademije održan je radni sastanak sa Gujonom i predstavnicima Ambasade Srbije, na čelu sa ambasadorom.

Ministar Selaković sa predstavnicima naših udruženja

Koji su planovi ASSF za 2022. godinu?

– Prva manifestacija za koju se već uveliko pripremamo je Austrijska smotra srpskog folklora koja će, iako prvobitno najavljena za april, biti održana 26. marta u sali Multiverzum u Švehatu. Razlog pomeranja je nemogućnost da u prvobitno određenom terminu takva manifestacija bude održana u adekvatnom prostoru. U Švehatu očekujemo veliki broj društava i gostiju kako iz Austrije, tako i iz matice. Planiramo da tom manifestacijom, ukoliko prilike dozvole, postavimo nove standarde u organizaciji smotre srpskog folklora u Austriji i našu kulturu predstavimo u najboljem svetlu.

Podrška matice

Kako ocenjujete saradnju sa austrijskim institucijama i institucijama u matici?

– Po pitanju saradnje sa austrijskim institucijama, pogotovo u Beču, imamo težak zadatak. S obzirom na to da su institucije u prestonici Austrije izgubile poverenje jer su godinama bile zloupotrebljavane za interese pojedinaca, moramo više da se trudimo. Raduje me da se u prethodnih godinu dana situacija menja i da sada već institucije i pojedinci evidentno uviđaju značaj našeg rada i potrebe srpske zajednice i naših aktivnih društava kako u Beču, tako i širom Austrije. Što se tiče institucija matice, pogotovo Ministarstva spoljnih poslova i Ambasade Srbije u Austriji, mogu reći da sam ponosan i prezadovoljan saradnjom i podrškom koju dobijamo. Posebno me raduju aktivnosti i spremnost Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, na čelu sa Arnoom Gujonom da pomogne i podrži naš rad.

Imali ste priliku da se sastanete i sa Nikolom Selakovićem, ministrom spoljnih poslova Srbije . Koje su teme tada pomenute?

– Ministar Selaković, je prilikom zvanične posete Austriji u julu izrazio želju da se sastane sa predstavnicima naših udruženja. Razgovarali smo o saradnji i potrebama naših društava i našeg naroda u Austriji i u jednom vrlo efikasnom sastanku uspeli da dogovorimo jasne smernice i ciljeve buduće saradnje.

Koliko društava je do sada pristupilo savezu foklora?

– Kao što je već poznato, Austrijski savez srpskog folklora osnovalo je 13 naših aktivnih i uspešnih kulturno-umetničkih društava, a trenutno se u savezu nalazi 20 društava. Raduje me spremnost za saradnju ljubitelja naše tradicije i kulture, koji su uprkos teškim uslovima u kojima se kultura uopšteno nalazi, voljni da nastave rad na prezentaciji i očuvanju našeg kulturnog nasleđa.

U zdravlju čuvajmo korene

Da li imate neku poruku za naše čitaoce i ljubitelje kulture ?

– Zahvalio bih svima koji su nas prepoznali i velikodušno pomogli u prethodnih godinu dana i svima onima koji se u društvima trude oko folklora, a na prvom mestu ljudima iz umetničkog i upravnog odbora. Zahvalio bih svoj deci, omladini i veretanima koji uče, čuvaju i dalje prenose našu tradiciju i folklor. Najbitnija poruka koju imam za sve naše sunarodnike, ljubitelje kulture i srpskog folklora je da im želim zdravlje i uspeha u ovoj godini – volite i čuvajte svoju kulturu zato što narodi koji to ne čine gube svoje korene i teže ka tome da podivljaju i manje vrede.