Smotre svake druge godine?

0

Radmila Kondić, predsednik KUD-a "Nikola Tesla"

Jedni su bili za to da ovaj Savez ne treba da imenuje delegata za Skupštinu dijaspore, dok su drugi uveravali "da su nam ti ljudi važni kako bi preko njih ostvarili i štitili svoje interese u matici".

Iznete su i brojne zamerke na rad Ministarstva za dijasporu (MZD) jer, kako se čulo, "u dosadašnjim brojnim kontaktima sa ovim ministarstvom SSFS još nikada nije dobio konkretnu pomoć osim moralne i "praznih obećanja’". Po završetku rasprave ipak se prišlo izboru delegata.

 

Od pet predloženih kandidata, trojica su prihvatila predloge i poverenje Saveza da budu delegati u Skupštini dijaspore. Izabrani su Dušan Miladinović iz KUD-a "Nikola Tesla" iz Lucerna, Nebojša Todorović, predstavnik SFD "Homolje" iz Gosaua, i Borivoje Krekulović iz Arburga, nezavisni kandidat.

 

Pohvale

Za organizaciju smotre pohvale su dobili domaćini, a najviše za publikovanje manifestacije na švajcarskim elektronskim i štampanim medijima.
Brojne pohvale dobio je i najtiražniji dnevni list dijaspore "Vesti", pokrovitelj ove najveće srpske kulturne manifestacije u Švajcarskoj.

Na skupu je rečeno da će poslednju reč o ovim kandidatima, ipak, dati Ministarstvo za dijasporu.

Na sastanku su, pored ostalog, izneti utisci iz Vintertura sa prošlonedeljne uspešno održane 15. švajcarske Smotre folklora, o čemu su "Vesti" opširno izveštavale. Opšti je zaključak da je Smotra bila veoma posećena i u finansijskom smislu uspešna.

 

Čulo se, međutim, da se ovakve manifestacije ne mogu održavati u sportskim dvoranama koje ne ispunjavaju osnovne tehničke uslove. Najviše zamerki iznelo se na "nesigurnu" montažnu binu, manjak garderoba za presvlačenje igrača i akustiku sale.

Bilo je predloga da se švajcarske Smotre srpskog folklora ubuduće održavaju svake druge godine, jer bi tako društva smanjila ogromne troškove za postavljanje novih koreografija i kupovinu nošnje.

 

U godini u kojoj ne bi bilo smotre SSFS organizovao bi se veliki svesrpski Sabor folklora, na kojem bi učestvovalo mnogo više folklornih društava nego do sada. Konačnu odluku o ovom predlogu doneće SSFS na sledećem sastanku u maju. Predlog da se i Evropske smotre organizuju svake druge godine izneće SSFS i na sastanku Saveta evropske smotre.

Na mesto koordinatora Saveta evropske smotre pismenu ostavku podneo je Miodrag Lukić, a na njegovo mesto izabran je Tane Milićević, umetnički rukovodilac FMD " Izvor" iz St. Galena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here