Smrad i zaraza se šire Sremom

0

Sličan incident i pre pet godina: Miloš Soćanin
 

Zbog neizmiremih dugovanja "Mitrosu" je obustavljena isporuka gasa pa zaraženi životinjski otpad, iako je to naložila ekološka i veterinarska inspekcija opštine, ne mogu da se unište. U međuvremenu u kafileriji se pokvario i reduktor, pa čak ni dobra volja "Srem gasa" da fabrici pusti neophodan energent ne bi pomogla da se reši problem.
 

"Goradana Vijuk-Potocki, veterinarski inspektor Sremskog okruga i ja po obilasku kafilerije iz koje se širi nesnosni smrad izdali smo nalog da se odmah spale ostaci životinja zaraženih trihinelozom. Međutim, kako u kafileriji imaju kvar sa reduktorom, za čiju popravku treba da se izdvoji 400 dinara, spaljivanje se danima odlaže", kaže Jasna Šteković, ekološki ispektor.
 

Šta sa uginulom stokom?

"U kafileriju svaki dan dolaze seljaci širom Sremskog okruga sa uginulom stokom, koje moramo, iz navedenih razloga, da vraćamo. Šta će sa njom sami bog zna, verovatno će je bacati u kanale i pored puta. Svakodnevno nas zovu iz Veterinarske inspekcije iz Šapca koji takođe uginule životinje šalju u našu kefileriju. Neverovatno je da se niko iz opštine ne smiluje i poštedi nas ove grozot",  žali se Miloš Soćanin.

Po njenim rečima ovo spaljivanje ostataka uginulih životina u kafileriji ”Mitrosa” biće poslednje, jer se ona zatvara.
 

"Gas možemo pustiti za pet minuta, ali tek nakon što nam stečajni upravnik ove fabrike dostavi pismeni zahtev za uključenje ovog energenta sa potvrdom da postoje tehnički uslovi za rad kafilerije. Kada smo isključili gas niko nam nije saopštio da u kafileriji ima opasnog otpada koji može da izazove ozbiljan ekološki incident" izjavio je za "Vesti" Vladimir Sanader, direktor ”Srem Gasa” u Sremskoj Mitrovici.
 

Firmi pod stečajem, bez prebijene pare, najveći problem je izgleda ipak, plaćanje popravke reduktora, bez koga ne može da se pokrene kafilerija. Reduktor su majstori pre meseci po dana skinuli i poslali na popravku u Zrenjanin, i kako saznajemo on je popravljen i samo čeka da ga vlasnici preuzmu i plate. Da stvar bude još gora i ne zna se čija je zapravo kefilerija pošto je ugovor o zakupu između ”Mitrosa” i firme-ćerke ”Takovo agrar” Rodoljuba Draškovića istekao 28. februara.
 

"Radim u kafileriji već sedam godina, a u ”Mitrosu" više od 30. Sličan incident dogodio se i pre pet godina baš pred samu privatizaciju, kada su nam isključili gas. Međutim, tada nam je pomogla opština. Bez gasa ovo postrojenje zvano destruktor, u koga se ubacuju ostaci uginule stoke jednostavno, ne može da radi! O ručnom ubacivanju konfiskata nema ni govora, jedan naš kolega je zbog toga pre šest godina ovde poginuo! Spustio se jadnik dole u tunel pa ručno gurao otpad, kada su ga valjci dohvatili i samleli. Niko od nas petorice koji smo ovde to neće da radi", kaže Miloš Soćanin, predradnik ove regionalne kafilerije.
 

I dok pune dve nedelje traje prepucavanje i prepiska radnika sa gradonačelnikom Sremske Mitrovice Branislavom Nedimovićem i nadležnim službama, dotle šest tona organskog otpada životinja koje su uglavnom bile zaražene trihinelozom, ozbiljno preti da zarazi i ljude.
 

Reduktor je samo izgovor

"Novca nemam i ne pada mi na pamet da taj popravljeni reduktor, koji se nalazi u Zrenjaninu, platim! Uostalom, koliko sam obavešten, kafilerija je od opšteg interesa, pa bi stoga grad Sremska Mitrovica trebalo da plati remont! Mada je reduktor samo izgovor za nepuštanje gasa, jer se otpad može ubacivati i ručno", kaže za ”Vesti” Milorad Srdanović, stečajni upravnik ”Mitrosa”.

Na naš komenatar da petorica zaposlenih u kafileriji, zbog pogibije druga pre šest godina to neće da rade, odnosno da rizikuju život, Srdanović je kratko dobacio:
"Šta oni znaju."

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here