Najčešći simptomi srčanog udara su otežano disanje, bol u grudima i mučnina… Međutim, i drugi znaci koje telo šalje mogu da ukažu da je osoba izložena riziku od smrtonosnog infarkta miokarda i drugih srčanih bolesti.

Srčani udar nastaje zbog nedostatka krvi koji dopire do srca. Bez dovoljne količine krvi, srce može da postane oštećeno, a život ugrožen.

Ipak, postoji zabluda među ljudima da srčani udar pogađa ljude kao “grom iz vedra neba”.

Naše telo danima, nedeljama, pa čak i mesecima šalje poruke upozorenja koje bi trebalo ozbiljno da shvatimo.  Jedno od njih se može javiti dosta ranije, a reč je o veoma lošem zadahu.

Bolesti desni su marker za srčane bolesti, otkrili su naučnici. Parodontitis nastaje zbog nakupljanja bakterija u ustima. Ove bakterije mogu ući u krvotok i uzrokovati upalu u krvnim sudovima. Upaljeni krvni sudovi mogu da dovedu do srčanih bolesti.

– Stanje vašeg oralnog zdravlja može biti dobar prediktor stanja vašeg kardiovaskularnog zdravlja – rekao je Adam Tejlor sa Univerziteta Lankaster.

– Usta su puna bakterija, i dobrih i loših. “Loše” bakterije mogu iz usta da uđu u krvotok i da izazovu upalu u krvnim sudovima, što može dovesti do kardiovaskularnih bolesti. Studije su pokazale da su gubitak zuba i upaljene desni (parodontitis) markeri srčanih bolesti – objasnio je cenjeni stručnja.

Ali samo zato što imate bolene desni, to ne mora nužno da znači da ćete imati srčani udar.

Uobičajeni znaci bolesti uključuju posebno otečene desni, loš zadah ili neprijatan ukus u ustima. Ako ste zabrinuti zbog znakova bolesti desni, obratite se stomatologu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here