Na današnji dan rođen je Čezare Paveze; italijanski pesnik, romanopisac, književni kritičar i prevodilac. Smatra se jednim od najznačajnijih italijanskih pisaca 20. veka.

Čezare Paveze Rođen je 9. septembar 1908. u mestu Santo Stefano Belbo, u provinciji Kuneo, gde su mu roditelji svake godine provodili letnje praznike.

Živeo je u Torinu, gde je na Univerzitetu studirao englesku književnost, a nakon toga živeo od prevođenja dela engleskih i američkih autora na italijanski.

Tokom tridesetih godina prošlog veka, Paveze je počeo da se kreće u antifašističkim krugovima, zbog čega ga je Musolinijev režim prognao u Južnu Italiju 1935. godine. Nakon godine dana se vratio u Torino i počeo da radi za izdavačku kuću Einaudi.

Nakon izbijanja Drugog svetskog rata bio je mobilizovan u italijansku vojsku, ali je zbog astme mesece proveo u vojnoj bolnici. Kada su nemačke snage okupirale Torino 1943. godine, većina njegovih prijatelja je pobegla u šumu i priključila se partizanima. Paveze se takođe sklonio iz grada, ali nije učestvovao u borbama.

Nakon rata, priključio se Komunističkoj partiji Italije i radio za njeno službeno glasilo L’Unita. U isto vreme se pojačala depresija, i ranije prisutna u njegovim radovima, a pogotovo nakon što je američka glumica Konstens Dauling odbila njegovo udvaranje.

Godine 1950. je počinio samoubistvo prevelikom dozom barbiturata u hotelskoj sobi, u okolnostima identičnim onima kakve je opisao u svom delu Tra Donne Sole.

Pored izbora iz poezije (“Doći će smrt i imaće tvoje oči”, “Dve cigarete”) na srpski su prevedeni romani “Lepo Leto” i “Đavo u brdima”, kao i “Dnevnik 1935-1950” koji dodatno objašnjava život ovog večitog sarnjara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here