youtube/printscreen
Foto: Ilustracija

Smrt dvogodišnje devojčice Mile iz Rume kojoj je pozlilo na Vlasinskom jezeru, a Hitna pomoć odbila da dođe, potresla je čitavu Srbiju i na površinu izbacila sve teške bolesti srpskog zdravstva: od skromnih uslova rada u nekim delovima zemlje i neverovatnih procedura kobnih u pojedinim slučajevima, bega lekara iz pasivnih krajeva juga Srbije, kao i masovnog odlaska u inostranstvo zbog malih plata, pa sve do zabrane zapošljavanja u državnom sektoru i ozbiljnog deficita stručnog kadra.

Dete je život izgubilo pošto su u Hitnoj pomoći u Crnoj Travi rekli da ne mogu da dođu, a u Surdulici da “trenutno nemaju vozilo”, pa su roditelji bili prinuđeni da sami transportuju devojčicu koja je u surduličkom zdravstvenom centru preminula.

Lekar nije mogao na teren, jer je prema rečima direktorke Doma zdravlja u Vlasotincu Milene Stanković Mitrović, morao da ispoštuje zvaničnu proceduru i da kao jedini u smeni ne napušta ustanovu. Tačno je, kazala je i da Hitna pomoć nema sanitetsko vozilo u koje mogu da stave kiseonik, ali ima drugo sa nosilom za transport pacijenta.

Lekar Dimitrije Stojanović je potvrdio za Jugmedia da je dobio poziv oko 20 sati, da dete ima gušenje, i savetovao roditelje da zovu surduličku Hitnu pomoć, jer nije imao vozilo zbog drugog hitnog slučaja.

– Da su ponovo zvali i rekli da surdulička služba nema u blizini vozilo, krenuo bih na teren – kazao je lekar objašnjavajući da je potom zvao na registrovani broj, ali je bio nedostupan.

Sve će biti ispitano, najavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i istakao da taj slučaj pokazuje koliko je bilo loše uvođenje decentralizacije u zdravstvu zbog koje se ne zna da li je za intervenciju nadležan dom zdravlja u Surdulici ili Vlasotincu. Zato će, kaže, od 1. januara svi domovi zdravlja preći na nivo Republike.

– Hitna pomoć je krenula iz Surdulice i našli su se na pola puta. Pokušali su sve mere reanimacije, ali nije uspelo. Sačekaćemo rezultate obdukcije – kazao je Lončar koji je roditeljima preminule devojčice izrazio saučešće.

Pohvalio se i da će u Kliničkom centru Srbije biti više od 1.000 novih postelja, 20 operacionih sala, na kako je rekao na više od 130.000 kvadrata, “poput najvećeg nosača aviona na svetu”.

Bitni pomaci u renoviranju kliničkih centara i izgradnji ustanova su učinjeni, ukazuje za “Vesti” dr Miroslav Petrović iz Udruženja za zaštitu prava pacijenata Pravo na zdravlje, ali kako kaže, u suštini u izmenama zakona važnih za zaštitu prava pacijenata ništa nije urađeno.

– Naš zdravstveni sistem je pregazilo vreme jer se u zakonima ne insistira na pravima pacijenata, već na objektima. Takođe, još uvek je uvreženo mišljenje da je Zakon o zaštiti prava pacijenata oružje za sukob lekar – pacijent, a u stvari je vrlo korisna alatka uz pomoć koje ministarstvo može da sagleda realno stanje koliko je zdravstveni sistem koristan za pacijente. Realno, jedina bitna novina u zakonu je dopunski rad, pa je država time pokazala da je ne zanima ni ekonomski status zdravstvenih radnika – komentariše Petrović za “Vesti”.

Ukazuje da je Zakon o zaštiti prava pacijenata donet uz podršku i novac međunarodne zajednice, ali se ispostavilo da na izveštaje o poštovanju tih prava koji pristižu iz lokalnih samouprava, država odnosno Ministarstvo zdravlja ne mora da reaguje.

Na Vlasinskom jezeru jedna ambulanta

Otac devojčice Miroslav Janković ne krivi lekare za smrt deteta. Kaže, pokušali su sve što su mogli, ali je Mila već bila umrla. On je trenutno s drugom ćerkicom Lenom, sestrom bliznakinjom preminule Mile, u bolnici u Vranju, jer su je lekari zadržali zbog upale pluća.

Inače, Vlasinsko jezero gde je detetu pozlilo je jedan od najvećih turističkih centara na jugu Srbije, a ima samo jednu ambulantu koja ne radi non-stop.

Bolji od boljih

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar je ocenio da je Srbija u oblasti zdravstva ostvarila “najveći” napredak.

– Mi 2013. i 2014. godine nismo mogli da budemo ni poslednji na evropskoj listi, a danas smo ispred 12 zemalja EU – pohvalio se ministar.